Evenimentul Zilei > Justitie > ȘPAGĂ LA GUVERN. Fostul director general al Microsoft Romania este audiat la DNA în dosarul contractelor de un miliard de euro
ȘPAGĂ LA GUVERN. Fostul director general al Microsoft Romania este audiat la DNA în dosarul contractelor de un miliard de euro

ȘPAGĂ LA GUVERN. Fostul director general al Microsoft Romania este audiat la DNA în dosarul contractelor de un miliard de euro

Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România, este audiat la DNA. Este vorba de ancheta privind semnarea şi derularea a patru contracte publice în valoare de un miliard de euro. În acest dosar, procurorii DNA vor audia afaceriști și demnitari din Guvernele României, din 2003 până în prezent.

Cele patru contracte sunt: două de licenţe de programe informatice Microsoft (FSC şi D-CON.NET), Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor (EADS) şi derularea Sistemului Educaţional Informatizat (Siveco). Afaceristul Claudiu Ionuț Florică (46 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), apare în actele procurorilor DNA ca fiind rotița dintre firmele abonate la contractele publice și oficiali din Guvern. Numele lui Florică și al FSC apar în primele trei contracte, iar în cel de-al patrulea a fost doar competitor la licitație. Procurorii arată că în cazul contractului cu EADS, el a condiţionat managementului FSC plata unui comision de succes de 15% pentru firmele Gessa şi Profinet, „bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului – ministru”.

Numele lui Florică a fost asociat în ultimii 10 ani în mai multe firme. La ora actuală una singură este funcțională. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Florică deține 0,02 % din SC LuxofficeCenter SRL. Diferența aparține unui offshore din Cipru, Lisaos Ventures Limited din Limasol. Obiectul de activitate al firmei este „administrarea imobilelor pe bază de comision”. Florică este ginerele fostului lider sindical Aurel Cornea de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sorin Eftene s-a prezentat la sediul DNA și, potrivit unor surse judiciare,  va fi audiat în legătură cu contractul privind închirierea și extinderea de licențe pentru școli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vor audia în calitate de martori, în perioada următoare, aproximativ 40 de foști miniștri, secretari de stat și înalți funcționari din Guvern sau cele patru ministere implicate direct în anchetă (Educației, Administrației și Internelor, Tehnologia Informației și Secretariatul General al Guvernului). Procurorul de caz va fi cel care va decide ordinea în care se vor face audierile și cine vor fi cei audiați. Printre cei care vor fi chemați la audieri sunt și oameni de afaceri locali sau reprezentanți ai firmelor care au primit contractele. Sursele judiciare ni i-au indicat pe Florin Pletea (ex-director Microsoft România), Dinu Pescariu și Claudiu Florică (foști directori la Fujitsu Siemens Computers) și Irina Socol , co-fondator și CEO Siveco. Până în prezent au fost audiați fostul și actualul șef al SG, Eugen Bejinariu și Ion Morarul, și avocatul Doru-Cătălin Boștină.