Evenimentul Zilei > International > SpaceX a primit aprobarea pentru a lansa sateliți de spionaj
SpaceX a primit aprobarea pentru a lansa sateliți de spionaj

SpaceX a primit aprobarea pentru a lansa sateliți de spionaj

SpaceX a primit aprobarea de la US Space Force pentru a lansa sateliți de spionaj cu racheta sa reutilizabilă Falcon Heavy, a raportat Bloomberg.

Lansările vor intra în cadrul misiunii National Security Space Launch. Prima lansare a Falcon Heavy este de așteptat să aibă loc între octombrie și decembrie și va trimite un satelit pe orbită pentru Oficiul Național de Recunoaștere – o agenție care construiește și operează sateliți spion.

Lansarea unor sateliți spion

Forța Spațială a declarat către Bloomberg că a constatat că „recuperarea, renovarea și lansarea amplificatoarelor SpaceX utilizează procese bine stabilite”. Forța Spațială a certificat producătorul aerospațial pentru lansarea satelitului spion în iunie, dar nu a dezvăluit aprobarea până joi, potrivit Bloomberg.

Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă operațională din lume, are trei propulsoare reutilizabile și 27 de motoare care îi permit să transporte o sarcină utilă mult mai grea în comparație cu racheta Falcon 9 de la SpaceX, care are nouă motoare. Aprobarea înseamnă că SpaceX poate participa la mai multe misiuni guvernamentale, în timp ce Forța Spațială poate economisi bani lansând rachete care pot fi reutilizate.

Aprobare pentru Jeff Bezos

Walter Lauderdale, șeful diviziei Falcon din Comandamentul Sistemelor Spațiale, a declarat că Forța Spațială a economisit peste 64 de milioane de dolari pentru misiuni GPS și a evitat costurile suplimentare prin utilizarea rachetelor Falcon 9 reutilizabile în trecut, potrivit Business Insider.

United Launch Alliance așteaptă încă o aprobare similară din partea Forțelor Spațiale pentru racheta sa Vulcan cu motoare fabricate de Blue Origin a lui Jeff Bezos, conform raportului Bloomberg.