Șova: DNA mi-a distrus viața. O să scriu o carte

Șova: DNA mi-a distrus viața. O să scriu o carte

Fostul senator și ministru PSD Dan Şova, le-a spus, marţi, judecătorilor ÎCCJ că acuzaţiile pe care DNA i le aduce în dosarul CET Govora i-au distrus viaţa şi cariera.

În ultimul cuvânt în fața instanței, Șova a pledat marți nevinovat. El este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență, urmând ca sentinţa să fie dată pe 25 septembrie. 

„Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015. Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv, pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfăşurare de forţe. Nu sunt avocat de penal, dar ştiu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanţă cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul. Eram aici, în boxă, când onoratul reprezentant al Parchetului a propus prelungirea arestului, pentru că n-am recunoscut. Şi am zis: Da! Prefer să stau şase luni. Îmi doresc să-mi recapăt demnitatea pierdută acum doi ani", a spus Șova la ÎCCJ.

Procurorul de şedinţă a cerut în sala de judecată ca Dan Şova să fie condamnat pentru trafic de influenţă la închisoare cu executarea pedepsei, din care să fie scăzută perioada reţinerii şi arestării preventive. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficării influenţei, precum şi menţinerea sechestrului asigurător în vederea recuperării acestei sume. 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.