Open Society Foundation a hotărât să recurgă la CEDO pentru a pune beţe în roate strategiei liderului maghiar. Fundaţia critică legea lansată de Budapesta care impedică organizaţiile de orice tip să furnizeze ajutor celor care cer azil, pedeapsa fiind până la un an de închisoare pentru cei ce acordă ajutor imigranţilor. Şi nu numai. Orban a prevăzut şi o taxare de 25% pe donaţiile primite de acele ONG-uri care, potrivit guvernului, favorizează imigraţia ilegală. În sfârşit, este aşa-zisa ''lege anti-Soros'', votată în iunie şi care a introdus măsuri restrictive dreptului de azil.

Sunt opţiuni legitime ale unui Stat suveran? Nu, potrivit Open Society. Fundaţia lui Soros, care în mai a suspendat orice operaţiune în Ungaia, crede de fapt că norma legală ''încalcă garanţiile libertăţii de expresie şi asociere conţinute în Convenţia europeană a drepturilor omului şi trebuie abrogată''.

Sunt vremuri grele pentrru Orban. La Milano, el a găsit o caldă primire a lui Matteo Salvini (ministrul italian de Interne), cu care împartăşeşte lupta împotriva imigraţiei, aminteşte ll Giornale. Şi e foarte probabil că cei doi vor împărtăşi aceeaşi cale care duce la viitoarele alegeri europene . Bruxellesul, între timp, acum câteva săptămâni, a aprobat rezoluţia deputatei verzilor, Judith Sargentin, acuzând Ungaria că violează principiile democratice.

Condamnarea europeană n-a deranjat însă determinarea maghiarului: ''Voi v-aţi făcut deja o idee asupra acestei relaţii şi intevenţia mea nu vă va face să vă schimbaţi opinia, dar eu am venit oricum", a afirmat în faţa eurodeputaţilor, la Strasbourg. Nu veţi condamna un guvern, ci Ungaria care este membru al familiei europene de atâţia ani. Sunt aici pentru a apăra Patria mea. Ungaria – a continuat el – va fi condamnată fiindcă a hotărât ca nu va fi o ţară a imigraţiei. Şi nu vom accepta ameninţările sau şantajele forţelor pro-migraţie: vom apăra frontierele noastre, vom opri imigraţia clandestină chiar şi împotriva voastră, dacă e necesar''.