Evenimentul Zilei > Politica > Sondaj. Românii nu au încredere în coaliția de dreapta. Pe cine ar vota dacă s-ar repeta alegerile
Sondaj. Românii nu au încredere în coaliția de dreapta. Pe cine ar vota dacă s-ar repeta alegerile

Sondaj. Românii nu au încredere în coaliția de dreapta. Pe cine ar vota dacă s-ar repeta alegerile

Un procent de 65% dintre români nu au încredere în coaliția formată din PNL, Alianța USR PLUS și UDMR, considerând că nu are capacitatea să rezolve problemele pe care le implică pandemia de COVID-19.

Informațiile apar într-o cercetare sociologică Avangarde care analizează scena politică după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Conform cercetării Avangarde, doar 19% dintre români au încredere în capacitatea alianței de dreapta de a rezolva problemele legate de pandemie. 37% dintre repodenți sunt de acord că un guvern de uniune națională condus de un technocrat este soluția cea mai bună pentru a scoate țara din criza de sănătate și din cea economică.

Pe de altă parte, 21% dintre cei care au răspuns la chestionar susțin că PSD ar trebui să dea premierul deoarece a câștigat alegerile, în vreme ce 17% sunt de părere ca acesta să fie un tehnocrat.

Un procent de 15% dintre români cred că Alexandru Rafila ar fi un premier mai bun decât Florin Cîțu, în vreme ce 27% consideră că nici unul din numele vehiculate până acum nu sunt potrivite pentru această funcție. Pe următoarele locuri se situează Dacian Cioloș cu 8% și Nicolae Ciucă cu 5%. Un procent de 60% dintre cei chestionați nu au răspuns la această întrebare ori consideră că nici unul dintre cei nominalizați nu este potrivit pentru funcție.

În cine au românii încredere

Cea mai mare parte dintre cei care au acceptat să răspundă la chestionar susțin că România nu este pregătită pentru o criză economică, iar 59% susțin că autoritățile trebuie să se preocupe în principal de sănătatea românilor și abia după aceea de situația economică.

În topul încrederii, pe primul loc se situează pompierii cu 75%, urmați de Armată cu 69%, de SMURD cu 67% și, la mare distanță de Biserică cu 45%. Doar 29% dintre cei care au răspuns au încredere în Administrația prezidențială și doar 22% în spitale. În Guvern au încredere 19% dintre români, iar în Parlament 17%. DNA-ul se bucură de susținerea a 24%, iar Ministerul Justiției de 26%.

Dacă alegerile s-ar repeta mâine, PSD ar obține 35% din voturi, PNL 26%, iar AUR 14%. Alianța USR PLUS ar obține același scor ca și pe 6 decembrie, în jur de 15%.

Cu cine ar vota românii dacă s-ar relua alegerile

Aproape jumătate dintre cei care au răspuns la întrebările operatorilor de sondaj susțin că organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie a fost o greșeală. În schimb, dacă aceste alegeri, parlamentare, s-ar repeta mâine, PSD ar obține 35% din voturi, PNL 26%, iar AUR 14%. Alianța USR PLUS ar obține același scor ca și pe 6 decembrie, în jur de 15%. PMP și Pro România nu ar atinge nici de această data pragul electoral, iar UDMR ar intra în Parlament la limită cu 5%.

Intenția de vot pentru alegerile locale arată că PNL ar obține 34% din voturi, PSD 24%, Alianța USR PLUS 18%, iar UDMR, PRO România și PMP câte 5%.

Cercetarea Avangarde a fost realizată în intervalul 10 decembrie – 20 decembrie 2020, pe un eșantion de 900 de persoane. Metoda de interviu a fost CATI (telefonic), iar marja de eroare este de +/- 3,2%

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.