Românii, cei mai optimiști dintre europeni. Cercetare în pandemie

Românii, cei mai optimiști dintre europeni. Cercetare în pandemie

Românii rămân cei mai optimiști cetățeni din Uniunea Europeană, chiar și în actualul context al pandemiei generate de noul coronavirus.

Conform ultimului Eurobarometru, realizat la începutul lunii octombrie, mai bine de jumătate dintre români, mai precis 56%, au susținut că starea lor de spirit este caracterizată de optimism. Aproape la fel de optimiști precum românii sunt, conform datelor statistice, cetățenii din Estonia și Portugalia – 50%. Sondajul realizat la nivelul Uniunii Europene a evaluat starea de spirit și opiniile europenilor cu privire la actualul context epidemiologic provocat de COVID-19, având în vedere restricțiile sanitare impuse de autorități.

La polul opus, cei mai mulți pesimiști din Uniunea Europeană pot fi întâlniți în Franța și în Cehia, două dintre statele cel mai grav afectate de cel de-al doilea val al epidemiei de coronavirus. Astfel, potrivit Eurobarometrului, doar 29% dintre respondenții cehi și 25% dintre francezii chestionați au declarat că au o stare de spirit pozitivă.

Cei mai încrezători în viitor sunt, conform barometrului de opinie european, respondenții din Olanda (32%), Finlanda (32%) și, din nou, România (31%). De partea cealaltă, cei mai puțin încrezători sunt cetățenii din Spania (8%), una dintre țările cele mai grav afectate de actuala pandemie și Cipru (7%). Un procent de 40 % dintre spanioli și 34 % dintre unguri se simt neajutorați și abandonați de autorități în actualul context epidemiologic.  Cele mai scăzute procente, la acest capitol, se înregistrează în Grecia (8%) și Portugalia (8%), care consideră că se pot baza pe autoritățile din țările lor.

Mai bine de o treime dintre francezii care au participat la sondajul de opinie, în jur de 35%, precum și 30% dintre greci, respectiv maltezi susțin că starea lor de spirit este caracterizată, cel mai bine, de frică, de teamă pentru ceea ce le rezervă viitorul. Pe de altă parte, doar 9% dintre bulgari, letoni și lituanieni au spus că le e frică. Furia, în schimb, este sentimentul care îi caracterizează pe 28% dintre greci și 27% dintre slovenii chestionați. Acest sentiment, însă, a fost cel mai puțin invocat în Portugalia (9%), țară ai cărei locuitori sunt printre cei mai pozitivi din Europa.