Care sunt cei mai populari politicieni români în acest moment. Sondaj INSCOP

Care sunt cei mai populari politicieni români în acest moment. Sondaj INSCOP Sursa: Romania sociala

Românii și politicienii - care-I reprezintă, culmea! - nu sunt aproape niciodată pe aceeași lungime de undă. Ceea ce vor partidele politice diferă mult de ceea ce înțeleg majoritatea cetățenilor prin interes public. O dovedește și noul sondaj de opinie INSCOP, care analizează popularitarea personalităților românești.

Sondaj INSCOP. Politicienii români au cu totul alte interese și obiective de cele ale românilor de rând. Ca de fiecare dată, reprezentații partidelor înțeleg cu totul altceva, decât cetățenii pe care îi reprezintă, prin interes public. O dovedește și noul sondaj INSCOP care analizează nivelul de popularitate al personalităților din viața publică.

După cum reiese din cercetare, preferințele majorității diferă de cele ale politicienilor. Personalități contestate, de partide sau de reprezentanții acestora, sunt în topul încrederii românilor. Nu găsim aici pe nici unul dintre șefii de partide care vor să candideze anul viitor. Ceea ce ar trebui să le dea de gândit. Din păcate, însă, PSD și PNL, ca și celelalte formațiuni, răspund doar în fața propriilor membri, iar nu și a cetățenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mircea Geoană este personalitatea în care românii investesc cea mai mare încredere

Mircea Geoană Sursa Foto - Facebook

Sondaj INSCOP, Geoană în topul încrederii

Mircea Geoană, secretarul general al NATO este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere. El este cotat cu 36,3% încredere multă şi foarte multă.

Geoană este preferat de români și pentru funcția de președinte. Preferințele românilor nu contează pentru președintele PSD, Marcel Ciolacu și nici pentru colegii săi de partid. Acesta își dorește candidatura la președinție, drept care strâmbă din nas la auzul numelui secretarului general adjunct al NATO.

Noul sondaj INSCOP nu va fi luat în seamă, de partide, astfel că românii vor fi puși în fața faptului împlinit. Le vor fi serviți candidați pe care nu-i apreciază și care nu se bucură de susținerea lor. Iar românii vor vota, dacă vor merge la vot, strângând din dinți.

Laura Codruta Kovesi conduce in topul increderii

Sursa foto: arhiva EVZ

Codruța Kovesi preferată de români, urâtă de politicieni

Pe locul doi în clasamentul încrederii, conform acestui sondaj INSCOP se situează Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European. Învestită de români cu 34,3% încredere multă şi foarte multă, Kovesi este contestată de politicieni, în special de cei vizați de dosare de corupție.

Conform datelor din sondaj, abia după Geoană și Kovesi vine primul politician, Emil Boc, primarul din Cluj Napoca, cu Boc cu 32,4%.

Marcel Ciolacu în USA

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Sursa foto: gov.ro

Pe locul patru Marcel Ciolacu, cu un capital de încredere de 25,3%, un loc codaș pentru un premier care promite atât de multe. Iar după Ciolacu, pe poziția a cincea se situează senatoarea Diana Șoșoacă cu 22,7%. Gabriela Firea este după Diana Șoșoacă, cu 21,4%, iar George Simion cu 20,7%.

În liderul PNL, Nicolae Ciucă, au încredere multă şi foarte multă doar 19,1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis 16,2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12,9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.

Sondaj Inscop, Senatoarea Diana Șoșoacă în rândul celor mai notorii personalități

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Personalitățile cele mai cunoscute

Preşedintele Klaus Iohannis, fostul primar Gabriela Firea şi senatorul Diana Şoşoacă sunt cele mai notorii personalități ale vieții publice românești. Din sondaj reiese că Şoşoacă i-a depășit pe Kovesi şi Geoană. Clasamentul notorietăţii este încheiat de George Simion, Cătălin Drulă, ultimul fiind Ilie Bolojan.

Conform datelor din sondaj Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate, fiind cunoscut 100% dintre respondenţi. Este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94,6% și de Diana Şoşoacă cu 93,8%. La mică distanță de Șoșoacă, umează Emil Boc cu 93,7%, Mircea Geoană cu 92,2% şi Marcel Ciolacu cu 92%.

Un procent de 86,5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de Laura Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA. Sunt mai mulți decât cei care știu cine este Nicolae Ciucă, cotat cu 83,8%, sau George Simion - 81,4%.

Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază, în sondaj, de o notorietate de 41,6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34,3%. În cazul celui din urmă este de înțeles, dat fiind că activitatea sa se limitează la zona județului Bihor.

Sondaj INSCOP, concluzii

Concluziile desprinse din cercetarea sociologică au fost trase de directorul INSCOP, Remus Ștefureac. Potrivit spuselor sale, românii au încredere în Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi pentru că performează în domeniile în care activează. Cei doi dețin funcții la nivel internațional, fapt ce sporește nivelul de încredere acordat de români.

„Clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de deţinătorii celor mai importante poziţii ocupate de cetăţeni români pe plan internaţional, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European. Podiumul este completat de primarul Clujului, Emil Boc”, a explicat Remus Ștefureac.

Potrivit spuselor sale, un alt element care atrage atenția este încrederea peste așteptări în Diana Șoșoacă. Aceasta și-a surclasat rivalul, pe George Simion. Fapt ce arată că există o stare de nemulțumire în rândul populației care se radicalizează.

„Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”, a precizat Remus Stefureac, director INSCOP Research.