Sondaj INSCOP. Cât de patrioți sunt românii

Sondaj INSCOP. Cât de patrioți sunt românii Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ultimul sondaj INSCOP arată că gradul de patriotism a crescut semnificativ în ultimii zece ani, cu aproximativ 12%. Ponderea celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională a crescut cu 23%.

Noul sondaj INSCOP arată că 95% dintre respondenți declară că se simt mândri că sunt români, față de 83% în 2013. Doar 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în urmă cu zece ani). 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013).

Sondaj INSCOP. A crescut gradul de patriotism printre români

Mândria de a fi român a crescut semnificativ în ultimii zece ani:

„95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români (față de 83% în 2013), în timp ce 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în 2013). 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013)”, potrivit sondajului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, numărul celor care arborează tricolorul este în creștere comparativ cu acum zece ani:

„49,7% dintre români obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua națională (față de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (față de 71,5% în 2013). 0,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013)”, se mai arată în sondajul făcut la cererea News.ro

Sondaj INSCOP. Românii, tot mai patrioți

Mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros

În ceea ce privește mutarea zilei naționale într-un alt anotimp mai călduros, românii au răspuns:

„26,4% dintre români ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros (față de 29.6% în 2013). 69,7% nu ar fi de acord (față de 55.3% în 2013). 3,9 nu știu sau nu răspund (comparativ cu 15,1% în 2013)”, potrivit sondajului.

Întrebați „ce înseamnă a fi român”, respondenții au oferit mai multe răspunsuri:

„A fi român înseamnă pentru 90,6%  dintre respondenți  să ai cetățenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu afirmația prezentată iar 0,7% nu știu sau nu răspund.

Să ai o familie cu rădăcini românești este o condiție pentru a fi a român pentru 77,2% dintre participanții la sondaj, în timp ce 21,5% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 1,3% nu știu sau nu răspund. Pentru 64% dintre respondenți a fi român presupune să fii creștin ortodox. Resping o astfel de idee 34,8% iar 1,2% nu știu sau nu răspund la întrebare”, se mai arată în sondaj.

Sondaj INSCOP. Sentimentul patriotic a crescut în toate categoriile sociodemografice

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane. Acesta este reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie). Sondajul cuprinde populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste:

„Proporţii semnificativ mai ridicate decât media ale celor care consideră că a fi român înseamnă a fi creştin ortodox se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, ale inactivilor pasivi şi ale persoanelor cu venituri foarte reduse. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Sud Muntenia şi care locuiesc în urbanul mic sunt de părere mai mult decât alte categorii socio-demografice că a fi român înseamnă să ai cetăţenie română”, rezultă din analiza socio-demografică.

Datele au fost adunate în perioada 20-27 noiembrie. Această schimbare din ultimii zece ani este remarcată și de directorul INSCOP, Remus Ștefureac:

„Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice”, spune Remus Ștefureac, director INSCOP Research.