Românii sunt de părere că vina pentru agravarea situației o au cetățenii care refuză să poarte măști și nu respectă măsurile de distanțare socială, dar și autoritățile care sunt incapabile să sancționeze abaterile și s-au au eliminat mult prea devreme o parte dintre restricțiile inițiale.

Astfel, la întrebarea legată de responsabilitate, 56,3% dintre respondenți sunt de părere că cea mai mare parte din vină o poartă cetățenii care nu respectă măsurile de prevenție. Alți 25% dintre respondenți cred că autoritățile sunt responsabile pentru situația delicată în care ne aflăm.

59% dintre cei chestionați susțin că autoritățile nu fac controale eficiente astfel încât să se asigure  că măsurile sunt respectate. Iar 58,2% cred că autoritățile sunt vinovate și pentru că au eliminat restricțiile prea rapid.

Barometrul Europa FM e realizat de IMAS în fiecare lună, începând din ianuarie 2019, scrie EuropaFm.

Sondajul reflectă opinia publicului pe teme politice, dar și pe subiecte de larg interes care variază de la o perioada la alta. Din martie 2020, o parte a sondajului este dedicată întrebărilor specifice legate de criza coronavirus și impactul asupra vieții de zi cu zi.

Duminică, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore au fost depistate pozitiv la testul Covid-19 alte 1.075 de  persoane. Numărul testelor efectuate a fost de 14.215.

Până pe 2 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 53.186 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 27.592 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.777 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 492 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2413 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 1.08.2020 (10:00) – 2.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 34 de decese (22 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mehedinți, Prahova, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București.