Sondaj. Doar 10% dintre profesorii care au renunțat la grevă cred în promisiunile Guvernului. Dascălii nu au încredere în liderii de sindicat

Sondaj. Doar 10% dintre profesorii care au renunțat la grevă cred în promisiunile Guvernului. Dascălii nu au încredere în liderii de sindicat Sursa foto: EVZ

Un sondaj realizat recent a arătat că doar unul din zece profesori au renunțat să participe la grevă în urma promisiunilor făcute de Guvern. Acest lucru arată că încrederea cadrelor didactice în rândul guvernanților este foarte scăzut. Studiul a arătat și motivele pentru care dascălii au declanșat greva.

Un sondaj realizat de World Vision România a arătat că cei mai mulți profesori care participă la grevă fac acest lucru nu doar pentru salarii mai mari, ci și pentru a atrage atenția asupra nevoilor din sistemul de învățământ. Este vorba de dotarea școlilor cu materialele didactice necesare sau oferirea de mai multe cursuri de formare pentru profesori. Datele sondajului au arătat că 100% dintre profesorii participanți la grevă vor salarii mai mari, iar 98% vor să atragă atenția asupra problemelor din Educație.

De asemena, doar unul din 10 profesori care au renunțat la grevă au luat această decizie în urma promisiunilor privind creșterile salariale făcute de Guvern. În același timp, 63% dintre dascălii care nu se mai află în grevă susțin că au renunțat pentru a nu-i afecta pe elevi și părinți. Sondajul a fost realizat în rândul a peste 1.200 de profesori în perioada 6-7 iunie și a vrut să arate cum se poziționează dascălii față de greva din învățământ.

Din totalul de respondenți 36% predau în mediul rural, 14% în reședințe de județ, iar restul predau în alte orașe și municipii. În ceea ce privește vârstele dascălilor care au răspuns sondajului, 4% au vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 10% între 26 și 35 de ani, 38% între 36 și 45 de ani, 34% între 46 și 55 de ani, 15% peste 55 de ani. De asemenea, 33% dintre respondenți predau la ciclul gimnazial, 28% la liceu, 27% la ciclul primar și 12% sunt din învățământul preșcolar.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce profesorii mai tineri nu participă în număr mare la greva din învățământ

În jur de 81% dintre profesorii care au răspuns la chestionar au spus că participă la grevă, iar 9% au spus că au participat, dar au renunțat. În același timp, 7% au susținut că nu participă categoric la grevă, 2% nu au participat, dar se gândesc să o facă. Restul de 1% au preferat să nu răspundă.  Rezultatele studiului au arătat o discrepanță în ceea ce privește gradul de participare al dascălilor în funcție de vârstă. Dintre cadrele didactce cu vârste între 18 și 35 de ani, 75% au spus că participă la grevă. Procentul este mai ridicat în rândul profesorilor cu vârste între 36 și 45 de ani, 84%. De asemenea, dintre profesorii cu vârste de peste 46, 81% au spus că participă la grevă.

„Sunt mai multe motive care ar putea explica gradul mai scăzut de implicare în grevă al profesorilor mai tineri față de colegii lor. În primul rând, pentru că încă sunt la început de carieră, stabilitatea lor financiară este mai scăzută. Totodată, aceștia s-ar putea să nu se simtă la fel de în siguranță în privința locului de muncă comparativ cu profesorii care au vechime la catedră", a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România. Cadrele didactice care au răspuns că participă la grevă au susținut că nu sunt motivați doar de creșterile salarile să participe la manifestațiile de protest.

În jur de 98% dintre ei au spus că își doresc să atragă atenția asupra problemelor din învățământ. Printre problemele invocate de respondenți se numără: infrastructura precară a școlilor, lipsa de materiale didactice pentru desfășurarea orelor de predare, comunicarea deficitară cu unii dintre părinți și elevi, dar și nevoia de mai multe cursuri de formare pentru personalul didactic. Dascălii au mai menționat și alte motive pentru care au intrat în grevă. În jur de 76% dintre eu au spus că își doresc să primească mai mult respect, iar jumătate dintre, 48%, au spus că vor să fie un exemplu pentru elevii lor.

De ce nu au fost convinși unii profesori să participe la grevă

Dintre profesorii care nu au participat la grevă și sunt deciși să nu o facă, 68% au spus că nu au încredre în discuțiile pe care liderii de sindicat le poartă. De asemenea, 65% consideră că Guvernul nu va face o schimbare semnificativă. În același timp, mai mult de jumătate dintre dascălii care nu participă la grevă, 56%, au spus că nu își permit să își piardă salariile. Același număr de profesori susțin că nu vor ca elevii sau părinții să fie afectați de grevă.

Doar 10% dintre cei care au participat la grevă și au renunțat au luat această decizie în urma promisiunilor făcute de Guvern. Un motiv invocat de dascălii care au renunțat la grevă este că nu vor să îi afecteze pe elevi și părinți, 63%, De asemenea, 57% dintre cei care au renunțat au spus că nu își permit să piardă din zilele de salariu. Aproape jumătate dintre profesorii care nu mai participă la grevă, 46%, spun că nu au încredere îm modul în care negociază liderii de sindicat. În același timp, 36% dintre dascălii care au renunțat spun că au luat această decizie deoarece nu pot continua fără ajutorul colegilor de cancelarie.

În ceea ce privește revendicările salariale, 55% sunt pesimiști că Guvernul le va îndeplini, iar 29% cred că puține dintre cerințele profesorilor vor fi aplicate. În același timp, 23% consideră că revendicările vor rămâne la stadiul de promisiuni, iar 3% cred că niciuna dintre cerințele dascălilor nu va di îndeplinită. Studiul a mai arătat că o treime dintre profesori speră să fie alocate mai multe fonduri pentru școli, iar 43% dintre ei sper ca după această grevă să fie mai respectați. De asemenea, 39% speră să primească mai multe drepturi și că Guvernul va acorda mai multă atenție Educației, informează Mediafax.