Greva din Învățământ continuă în mai multe orașe. Salariile profesorilor vor fi majorate de mâine prin OUG. Noua ofertă a Guvernului

Greva din Învățământ continuă în mai multe orașe. Salariile profesorilor vor fi majorate de mâine prin OUG. Noua ofertă a GuvernuluiSindicaliștii din Educație au fost păcăliți. Sursa: EVZ

Profesorii au intrat în cea de-a opta zi de grevă generală. Federațiile sindicale au purtat discuții cu liderii din mai multe județe și au stabilit ca manifestațiile să nu fie oprite, după ce marți, 30 mai, peste 20.000 de oameni au protestat în fața Palatului de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii coaliției de guvernare la discuții. Kelemen Hunor nu va participa la întâlnire. Marcel Ciolacu a propus ca anul școlar să fie prelungit. Liderii Guvernului și președintele au luat o decizie privind salariile profesorilor.

Update 6: Guvernul a venit cu o nouă propunere pentru profesori. Executivul va da o Ordonanță de Urgență mâine, 1 iunie, prin care salariile dascălilor vor fi majorate 1.000 de lei brut în fiecare lună. În comunicatul emis de Guvern se precizează că veniturile personaului nedidactiv din învățământ va fi majorat lunar cu 400 de lei brut. Sindicatele din învățământ au timp până la ora 19.00 să ofere un răspuns.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se precizează în comunicat.

Update 5: Întâlnirea dintre șeful statului și liderii coaliției de guvernare s-a încheiat după aproximativ o oră. La discuții a participat și ministrul Educației, Ligia Deca. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au plecat spre Palatul Victoria, unde se vor întâlni cu liderii de sindicat pentru a prezenta noua ofertă a Guvernului. Cei doi lideri le vor propune sindicatelor o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Update 4: Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar fi decis în urma ședinței de la Palatul Cotroceni creșterea etapizată a salariilor profesorilor debutanți. Veniturile acestor dascăli ar urma să ajungă la 4.000 de lei în următorii trei ani. De asemenea, președintele și liderii coaliției nu au renunțat la varianta primelor pentru cadrele didactice.

Update 3: Marcel Ciolacu a propus ca anul școlar să fie prelungit cu numărul de zile care s-au pierdut din cauza grevei generale a profesorilor. Manifestațiile dascălilor durează deja de opt zile. Acest lucru înseamnă că vacanța de vară a elevilor va fi mai scurtă față de anii precedenți. Această decizie este una benefică pentru elevii din anii terminali pentru care urmează examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat.

În același timp, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a prezentat cele două revendicări ale profesorilor. Este vorba de creșterea salariilor dascălilor cu 25% și realizarea unui act normativ în care să se precizeze clar că salariul profesorului debutant cu studii superioare va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ulterior, această prevedere va sta la baza legii unitare de salarizare şi a grilei de salarizare.

Nistor a mai adăugat că președintele i-a explicat că în ceea ce privește creșterea salariilor, nu se poate lua nicio măsură în prezent și că variantele propuse de Guvern privind cele două prime pentru dascăli încă pot fi acceptat. Liderul de sindicat a mai adăugat că Iohannis a fost de acord să fie cel care va discuta cu premiul Nicolae Ciucă privind acordul dintre profesori și Guvern.

„La un moment dat, a fost întrebat dacă se gândeşte să gireze acordul în cauză, moment în care a spus, da, girează şi va monitoriza să fie adus la îndeplinire în totalitate. S-a discutat despre conţinut, cam ce anume ar trebui să apară în textul acordului respectiv şi aici s-a oprit discuţia. Mai departe am dat informaţiile de rigoare colegilor noştri, iar ei s-au exprimat la acel moment că greva va continua. Noi nu ne ducem să cerşim întâlniri cu nimeni”, a mai spus Marius Nistor la PrimaNews.

În tot acest timp părinții discută pe grupurile de Facebook privind prelungirea anului școlar. Mulți dintre ai au spus deja că nu își vor mai duce copiii la școală după data de 16 iunie, când ar trebui să se încheie anul școlar, deoarece și-au cumpărat vacanțe în a doua jumătate a lunii viitoare. Mai mult decât atât, unii părinți au spus că vor minți că pleacă în concediu doar pentru a nu-i mai duce pe cei mici la școală.

Update 2: Liderul UDMR a primit invitația din partea lui Klaus Iohannis în jurul ore 9.00. Kelemen Hunor se află într-o vizită de lucru la Cluj și i-a transmis liderului de la Cotroceni că nu va putea participa la discuții, dar că va susține decizia luată în urma întâlnirii. Șeful statului se va întâlni doar cu premierul Ciucă și Ciolacu. În același timp, sindicatele au anunțat că nu vor renunța la grevă până când nu o să primească propuneri concrete.

Update 1: Liderii coaliției de guvernare sunt așteptați la ora 12:00 de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Update: Surse din Guvern au transmis că președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe cei trei lideri ai coaliției, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre revendicările salariale ale profesorilor. Încă nu a fost comunicată oră la care va avea loc întâlnirea. Decizia președintelui vine la câteva ore, după ce le-a promis liderilor de sindicate din învățământ că o să devină mediator între profesori și Guvern. Sursele spun că este probabil ca în urma discuțiilor să fie semnat un acord politic privind revendicările salariale ale profesorilor, potrivit Agerpres.

Știrea inițială:

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a declarat la ieșirea de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că profesorii nu vor ceda presiunilor Guvernului. „Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm”. Hăncescu a explicat că propunerile venite din partea guvernanților au fost de fiecare dată prezentate sindicatele, iar liderii prin vot sau referendum și-au exprimat acceptul sau dezacordul privind oferta respectivă.

Liderul FSLI a mai adăugat că dacă peste 50% din liderii de sindicat accepă oferta, greva se va încheia. Hăncescu a anunțat că greva generală a profesorilor va continua și în zilele următoare. Sindicatele din învățământ au trimis către toți membrii concluziile discuțiilor cu președintele Iohannis, care le-a spus liderilor sindicali că este la curent cu toate solicitările cadrelor didactice.

Ce au cerut liderii de sindicat de la Klaus Iohannis

Hăncescu i-a explicat liderului de la Cotroceni că profesorii nu sunt de acord cu primele propuse de Guvern și că toate cadrele didactice își doresc majorări salariale. Cerința profesorilor este ca art. 12 din Legea 153/2017 să fie aplicat. Acest articol din lege se referă la coeficientul de multiplicare ”1”  care ar trebui să fie egal cu 3.000 și nu cu 2.500 cât este în prezent. Iohannis le-a explicat liderilor de sindicat că acest lucru nu se poate în acest moment deoarece impactul bugetar ar fi mult prea mare, dar și pentru că există o serie de constrângeri economice din partea UE.

„Referitor la revendicarea principală și anume emiterea unui act normativ care să conțină explicit faptul ca, în noua grilă de salarizare salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, domnul Președinte a spus că nu se poate da o OUG, singura variantă fiind aceea de a încheia un Acord în care să apară acest principiu și alte elemente care țin de grila de salarizare din învățământ, acord pe care să-l gireze domnia sa și angajându-se că se va implica în respectarea lui. Am spus că oamenii vor o OUG publicată în MO”, se precizează în informarea trimisă de FSLI profesorilor.

Ce au discutat sindicatele cu Nicolae Ciucă

Klaus Iohannis a recunoscut în fața liderilor de sindicat că există o problemă în ceea ce privește salarizarea din învățământ și că trebuie găsită o soluție pentru ca greva să fie oprită. Hăncescu i-a explicat președintelui că doar cadrelele didactice pot să stopeze manifestațiile atunci când vor fi mulțumiți de ceea ce li se va da. Liderul de sindicat a purtat o discuție și cu premierul Nicolae Ciucă, întâlnire la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

„Domnul Nicolae Ciucă s-a angajat ca principii legate de grila de salarizare pentru educație să fie cuprinse într-un Memorandum al Guvernului României publicat în MO. În aceste condiții, având în vedere că revendicările nu au fost încă soluționate, greva continuă. Simion Hăncescu”, este mesajul primit de profesorii din România.

Ministerul Educației a emis marți, 31 mai, mai multe ordine de ministru pentru ca încheierea mediiilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a să fie prelungită până pe 9 iunie. De asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat a fost prelungită tot până pe data de 9 iunie. Protestele profesorilor continuă în mai multe orașe din țară, potrivit Edupedu.ro.