România dă în clocot. Sindicatele amenință să transforme „cea mai stabilă guvernare” într-un coșmar social
- Ionel Sclavone
- 30 mai 2023, 17:06
România este pe cale să explodeze, în contextul grevei cadrelor didactice. Rând pe rând, ca într-un joc de domino, mai multe sindicate ale lucrătorilor bugetari și-au anunțat intenția de a protesta. Unii pentru majorări salariale, alții împotriva majorării vârstei de pensionare. CFR-iștii, grefierii, polițiștii, gardienii din penitenciare, lucrătorii din sănătate se alătură profesorilor și sunt pe cale să transforme „cea mai stabilă guvernare”, PSD – PNL – UDMR, într-un coșmar.
Ultimii, până la această oră, care și-au anunțat intenția de a organiza proteste sunt membrii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Discaterial. Aceștia au anunțat că se vor alătura profesorilor și celorlalte categorii de lucrători bugetari care protestează. Grefierii susțin că au „capacitatea necesară” de a bloca sistemul judiciar. Sindicaliştii contestă postarea premierului Nicolae Ciucă cu privire la creșterea vârstei de pensionare, în cazul acestei categorii salariale, la 65 de ani.
„O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar. Potrivit Constituţiei, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) «una din cele trei puteri ale Statului Român». Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum şi celor ce urmează a se iniţia de celelalte categorii de salariaţi nemulţumiţi de măsurile aparent populiste şi antisociale asumate de actuala guvernare”, au anunțat reprezentanții sindicatului grefierilor.
Ei au amenințat că „foarte curând, nici un grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal”. Aceștia au precizat că nu vor mai lucra suplimentar fără plată sau pentru serviciul de permanenţă în cazul arestărilor.
„Să vedem, atunci, cum prim-ministrul României va invoca, din nou, importanţa muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, au mai transmis sindicaliştii.
Reprezentanții sindicatului susțin că speranța de viață a unui grefier de instanță este de 59 de ani, iar în condițiile majorării vârstei de pensionare se va ajunge ca membrii acestei categorii profesionale să moară la locul de muncă.
„Speranţa de viaţă a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, se mai arată în comunicatul Discaterial.
Polițiștii protestează în stradă
Luni, 29 mai, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat, de asemenea, că își va scoate membrii în stradă la proteste. Sindicaliștii au reclamat „deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în MAI, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc”.
„Astfel, în urma consultării celor 74 de organizaţii SNPPC din ţară (poliţie, poliţie de frontieră şi poliţie imigrări), SNPPC a luat decizia organizării de mişcări sindicale având 2 revendicări principale:
Aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională începând cu 01.07.2023. Scoaterea Legii 223/2015 din PNRR. Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat şi nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaţilor”, au transmis sindicaliştii.
Polițiștii intenționează să protesteze la sediile MAI și al Ministerului Muncii, în zilele de 6, 7 şi 8 iunie 2023. Protestele vor fi organizate între orele 11.00-14.00, manifestările urmând a fi extinse la Guvern, Comisia Europeană (sediul din Bucureşti) şi la Camera Deputaţilor.
Gardienii anunță blocarea penitenciarelor
Marți, 30 mai, poliţiştii de penitenciare au intrat în grevă japoneză, urmând ca miercuri să nu mai intre la program timp de 2 - 4 ore. Ulterior, acestia au anunțat că vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”, conform Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
„Poliţiştii de penitenciare îşi vor desfăşura marţi activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.
Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anuțat că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”. Primul penitenciar blocat astfel va fi cel din Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.
Lucrătorii din Sănătate, grevă de avertisment pe 8 iunie
După sindicatele din învățământ, și cele din sănătate au cerut salarii mai mari, dar și sporuri. Reprezentanții lucrătorilor din sistemul sanitar au negociat luni cu ministrul Marius Budăi și, la fel ca profesorii, au ieșit de la discuții fără nici un rezultat.
Angajații din domeniul medical susțin că sunt plătiți în funcție de salariul minim raportat la anul 2018 și cer ca grila de salarizare să fie actualizată, la nivelul actual, respectiv la un salariu minim de 3.000 de lei, la care să se adauge bonusuri și sporuri. De asemenea, ei cer ca voucherele să fie plătite din bugetul de stat, nu din bugetul instituțiilor în care lucrează.
Sindicaliștii s-au arătat deciși să declanleze o grevă de avertisment pe 8 iunie, iar în situația în care Guvernul nu va veni cu propuneri concrete, să ajungă la greva generală.
„Scopul acțiunilor de protest nu îl constituie protestele în sine. Nu ne dorim o grevă de dragul grevei. Ne dorim să nu ajungem acolo. S-a schițat deocamdată posibilitatea să nu ajungem acolo, dar continuăm programul așa cum a fost stabilit: prima acțiune va fi mitingul din 8 iunie. Am avut o discuție eficientă care a deschis câteva posibilități către două direcții.
Una o constituie viitoarea lege a salarizării și aici am căzut de acord asupra unor principii. A doua o reprezintă rezolvarea unor probleme urgente cu privire la drepturi salariale pentru angajații din sănătate, deoarece suntem la momentul în care ne facem câteva calcule să vedem care este impactul financiar, care sunt resursele de finanțare și mergem destul de mult pe surse care nu vin la bugetul de stat, încercăm să dăm unele drepturi unor salariați”, a arătat Viorel Rotilă, liderul Federației Solidaritatea Sanitară, la ieșirea de la Ministerul Muncii.
Ceferiștii amenință cu blocarea trenurilor
Angajații CFR au protestat, deja, la Ministerul Transporturilor, luni 29 mai. Acum, ei amenință cu greva generală, solicitând salarii mai mari și creșterea bugetului companiei.
Reprezentanții sindicatelor CFR spun că, deși legea personalului feroviar prevedea creșterea salariilor de la 1 iulie, până în prezent, nu a fost alocat un buget în acest sens. Salariul mediu net la CFR Călători este de aproape 4.200 de lei, prea mic pentru nevoile actuale, susțin sindicaliștii.
Pe lângă salarii, ei au cerut și aprobarea bugetului la CFR Călători şi CFR Infrastructură, dar și o salarizare care să ducă la creşterea eficienţei angajaţilor. Lucrătorii ferovirari amenință cu greva generală dacă guvernanţii nu vor lua măsuri pentru rezolvarea problemelor şi nu exclud ca de la 1 iulie să blocheze activitatea pe şine ceea ce, desigur, va genera haos în transporturi.
Sindicaliștii spun că, deși statul cunoaște nevoia mare de investiții în vederea creșterii siguranței pe calea ferată și pentru a îmbunătăți condițiile de circulație, totuși a redus cu 10% compensația alocată companiei feroviare de stat. În cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute de guvern, există riscul unei greve generale care să blocheze trenurile în gări, în plin sezon estival.