Sindicaliștii din învățământ aruncă scena politică în aer. Parlamentul nu va vota un buget de 15% pentru Educație

Sindicaliștii din învățământ aruncă scena politică în aer. Parlamentul nu va vota un buget de 15% pentru EducațieSursa foto: Razvan Valcaneantu

Parlamentul nu va accepta să respecte legile Educației, care tocmai au fost adoptate, și să aloce un buget de 15%, sistemului de învățământ, în bugetul pentru anul viitor. Informația a fost prezentată de Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. De altfel, în acest an, sistemul educațional a avut cel mai mic buget, alocat prin lege, de aproximativ 2,1% din PIB. Acest lucru este de natură să sporească nemulțumirile profesorilor aflați în grevă.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, lansează o informație menită să sporească nemulțumirile profesorilor aflați grevă și să pună sub semnul întrebării, și mai mult, credibilitatea politicienilor din coaliția de guvernare, PSD – PNL – UDMR.

Marius Nistor a explicat de ce colegii săi, profesorii aflați în grevă nu au încredere că politicienii își vor respecta angajamentele. Chiar dacă președintele Klaus Iohannis s-a arătat dispus să le gireze.

„Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față. Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte. Discutăm despre probleme sistemice, cum bine spunea colega care a intervenit mai devreme la dumneavoastră. Sunt probleme existente în sistemul de învățământ”, a spus liderul sindical.

Marius Nistor susține că are informații din surse foarte credibile că Parlamentul intenționează să încalce Legile Educației care tocmai au fost adoptate, proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis. Potrivit spuselor sale, majoritatea parlamentară nu va accepta un buget de 15% din PIB, pentru sistemul de Educație, anul viitor. Cu atât mai mult, cu cât în 2022, sumele alocate la începutul anului abia s-au ridicat la 2,1% din PIB.

„Poate că viitoarea legislație va schimba ceva, dar și viitoarea legislație depinde de ceva. Depinde de finanțare. Noi suntem informați, pe surse mai mult decât credibile, că Parlamentul României nu are de gând ca, peste șase luni, să voteze, atunci când se va discuta legea bugetului de stat, acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru Educație”, a precizat reprezentantul profesorilor.

 

Ce prevede Legea Educației

Legia Educației, adoptată în Parlament, bazată pe proiectul România Educată a președintelui Klaus Iohannis, prevede acordarea a minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.

„Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”, prevede articolul 134 al Legii.

Pe de altă parte, bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 este de 32,5 miliarde de lei, adică 2,1%, din PIB. Este cea mai mică alocare financiară din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sindicaliștii recomandă Guvernului să revină la masa negocierilor

Liderul de sindicat Marian Nistor a mai spus că forța unui politician nu rezidă din refuzul de a-și asuma greșelile ci, dimpotrivă. În opinia sa, guvernul a greșit când a declarat negocierile închise, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunar. El crede că politicienii ar fi trebuit să revină la masa negocierilor cu sindicatele și să reia discuțiile. Cu atât mai mult cu cât profesorii cer să le fie respectat statutul.

„Eu aș putea spune următorul lucru: un adevărat semn de tărie din partea unui politician este să se recunoască când greșește, să poată face acel pas înapoi și să revină la masa negocierilor. Cred că este mai important pentru toți. Această poziție că nu mai avem nimic de dat, de parcă ar da din bugetul lor personal. Nu cerșim absolut nimic. Cerem până la urmă să se acorde un statut corespunzător”, a mai spus Marius Nistor.

El i-a sfătuit pe reprezentanții coaliției de guvernare să nu întoarcă spatele cadrelor didactice și să reacționeze rapid pentru a debloca situația, înainte să fie prea târziu, iar greva să ia proporții.

„Am mai spus, și repet acest lucru, nu stăm cu mâna întinsă, în fața clădirii Guvernului. Deci, este de datoria politicienilor noștri să reacționeze rapid la situație existentă și să înțeleagă următorul lucru: nu ne războim nici cu elevii, nici cu părinții, nici cu societatea civilă. Ceea ce îi deranjează foarte mult este că a existat o solidarizare fără precedent pe problemele sistemului de învățământ și că foarte mulți cetățeni sunt alături de noi”, a concluzionat Marius Nistor, conform B1 TV.