Soluții pentru a salva facturile. Cum puteți evita notificările legate de consumul excesiv de energie electrică

Soluții pentru a salva facturile. Cum puteți evita notificările legate de consumul excesiv de energie electrică sursa: arhivă EVZ

Există mai multe soluții pentru a evita un consum instantaneu, ridicat, la energia electrică, fapt ce poate crea complicații în relația consumatorilor casnici cu distribuitorii.

Există mai multe cazuri ale unor români care au primit de la operatorul rețelei de distribuție, prin intermediul furnizorilor cu care clienții au în derulare contractul de furnizare de energie electrică, notificări ce vorbesc despre depășirea puterii electrice contractate la locul lor de consum, în ultima vreme.

Puterea absorbită la un moment nu are legătură cu energia consumată și facturată la sfârșit de lună, ci cu consumul instantaneu, mai exact câte aparate care consumă energie sunt în funcțiune în același timp, într-o gospodărie.

Ce puteți face pentru a evita consumul instantaneu mărit

„În anumite momente, consumul instantaneu al clienților poate depăși puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare și, dacă au contor inteligent, există posibilitatea ca acesta să sesizeze depășirea și să întrerupă pentru moment alimentarea cu energie electrică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firmele de distribuție spun că acest sistem este și pentru protecția instalației dvs. electrice și acționează în același scop cu cel din tabloul electric. Pentru cei care nu au contoare inteligente, protecția este asigurată doar de către disjunctorul din panoul electric”, conform economica.net.

Fiecare consumator casnic are specificată, în contractul de racordare la rețeaua electrică, o putere maximă aprobată pentru locul de consum. Dacă, de exemplu, aceasta este de 3 kW, utilizarea concomitenta a unei masini de spalat, a unui radiator electric mai puternic, a unui frigider și a unui cuptor cu microunde duce consumul instantaneu al locuinței peste acel nivel.

În cazul în care consumatorul are un contor vechi, clasic, el nu este deranjat, iar compania rezolvă cum poate situațiile de supraîncărcare a rețelei, dacă poate – consumul prea mare din anumite zone este și una dintre cauzele întreruperilor în alimentare, așa numitele pene de curent. Însă, în cazul în care consumatorul are, mai nou, un contor inteligent, care comunică direct și continuu datele de consum, situația se schimbă: acestui client i se poate limita automat puterea absorbită sau poate fi chiar deconectat, temporar.

Majoritatea locuințelor nu ating un nivel foarte înalt de consum energetic

În cazul în care se ajunge la oprirea alimentării, clientul se poate re-alimenta și singur, fără prea mare bătaie de cap și, pentru a evita situațiile de acest fel din viitor, își poate diminua benevol consumul unor aparate electrocasnice în anumite momente. În cazul în care totuși situația persistă și e nevoie constant de un consum mai mare decât cel aprobat (mulți nici nu știu ce putere au aprobată, din păcate), este nevoie de solicitarea unui spor de putere, pe care îl primește de la compania de distribuție a energiei electrice, evident contra cost, pentru că presupune investiții suplimentare în noi cabluri, posturi de transformare în zonă etc, menționează sursa citată.

În cazul în care socotiți să vă puteți descurca dacă va limitați uneori consumul (mai scoateți câte ceva din priză atunci când folosiți alți consumatori mari), ați văzut mai sus că există soluții simple și la îndemâna dumneavoastră să se reia alimentarea cu energie.

În cazul majorității locuințelor, astfel de consumuri instantanee mari nu au loc niciodată sau au loc foarte rar. Astfel, cei mai mulți dintre noi nu trebuie să ia măsuri speciale.

În cazul în care sunteți în situația în care nu vă puteți limita consumul pentru a rămâne sub nivelul maxim al puterii contractate, pentru că aveți nevoie să puneți în funcțiune concomitant mai multe aparate electrice mari consumatoare, rămâne soluția de a solicita un spor de putere.

Distribuitorul vă va emite factura pentru verificarea dosarului”

Mai jos, cum se face și cât costă, aproximativ, acest lucru, cu mențiunea că un cost final este imposibil de oferit la modul general, pentru că fiecare consumator este o situația particulară.

Așadar, doriți un spor de putere! Mai întâi, depuneți o cerere pe site-ul operatorului de distribuție (se poate și pe cel al furnizorului) pentru obținerea unui spor de putere.

Veți plăti pentru actualizarea ATR (avizul tehnic de racordare), 55 de lei plus TVA, suma care asigură creșterea puterii până la maximum 30 kW (mai mult decât suficient pentru orice loc de consum casnic) în baza unei facturi care vă va fi emisă. Puteți plăti prin bancă sau la paypoint, fără să mergeți fizic la un sediu. Detalii cu modalitățile de plată găsiți în factură.

Apoi, după ce primiți noul aviz de racordare, solicitați încheierea unui nou contract de racordare. După semnarea acestuia, distribuitorul vă va emite factura pentru verificarea dosarului și punerea sub tensiune, de 80 de lei plus TVA.

În această etapă intervine și o cheltuială care poate fi mai mare, dar sunt bani pe care nu îi plătiți operatorului de distribuție. Va trebui să trimiteți distribuitorului dosarul instalației electrice de utilizare (DUI), care este întocmit de un electrician autorizat ANRE, pe care îl contractați dumneavoastră.

Costul operațiunii diferă, în funcție de ce e nevoie în gospodărie

Acesta va face un proiect și apoi lucrările de care este nevoie, în baza solicitării dvs, la instalația electrică de la locul de consum pentru care solicitați sporul de putere.

Pentru mulți dintre clienți, cei care nu vor solicita o putere mult mai mare decât au deja, nu va fi nevoie de lucrări asupra instalației. Pentru ceilalți, costul operațiunii diferă, în funcție de ce e nevoie în gospodărie, de ce spor de putere cereți, de cum trebuie modificată instalația electrică, etc, de aceea este imposibil să avansăm un cost valabil pentru toată lumea. Poate costa 200-300 de lei, sau chiar peste 2.000 de lei pentru imobilele mari cu rețele mai complexe, bani pe care îi plătiți electricianului autorizat ANRE, mai menționează sursa citată.

Dacă tarifele plătite firmei de distribuție pentru emiterea ATR si pentru verificarea DUI sunt reglementate de către ANRE și sunt fixe, cele plătite electricienilor autorizați să execute instalații nu sunt reglementate.