Soluția pentru nevaccinați: Vaccinurile „moarte”, la un pas de aprobare. Protecție de circa 90% împotriva simptomelor COVID-19

Soluția pentru nevaccinați: Vaccinurile „moarte”, la un pas de aprobare. Protecție de circa 90% împotriva simptomelor COVID-19Vaccinare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Până în prezent, doar 39,56% din populația totală a României a fost vaccinată complet, o rată prea mică pentru a limita infectarea. Și mult prea scăzută pentru a preveni un val de infecții cauzate eventual de noua tulpină Omicron, care se răspândește în prezent în întreaga lume. Unul dintre motivele pentru care mulți încă nu se vaccinează pare să fie în continuare lipsa de încredere în vaccinurile aprobate. Există adesea un mare scepticism, mai ales în ceea ce privește tipurile de vaccinuri bazate pe ARNm. Primele vaccinuri moarte ar putea fi aprobate în curând în Europa. Există mari speranțe că acestea vor ajuta la extinderea campaniilor de vaccinare. Ne vor proteja ele suficient de bine, însă? 

Vaccinurile „moarte” pot reprezenta soluția pentru nevaccinați - este vorba despre „NVX-CoV2373” de la Novavax și „VLA2001” de la Valneva.

Vaccinurile Novavax și Valneva ar putea fi aprobate în Europa

Cele două seruri anti-coronavirus, „NVX-CoV2373” de la Novavax și „VLA2001” de la Valneva, ar putea fi aprobate în curând de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Modul lor clasic de acțiune pare mai puțin amenințător pentru mulți. Potrivit unui sondaj Forsa, 56% dintre cei nevaccinați s-ar declara pregătiți să se vaccineze cu aceste seruri.

Ce sunt vaccinurile „moarte” și ce le diferențiază de cele actuale

Dar ce sunt vaccinurile moarte și cum funcționează acestea? Vaccinurile inactivate conțin agenți patogeni uciși care nu se mai pot înmulți. Pentru a provoca o reacție imunitară, acestea trebuie, de obicei, să fie tratate cu potențiometre. Printre vaccinurile moarte se numără cele împotriva difteriei, poliomielitei și tusei convulsive.

Vaccinurile aprobate în prezent, pe de altă parte, conțin agenți patogeni vii, dar în cantități atât de mici și atât de slăbite încât nu provoacă nicio boală. Acest grup de vaccinuri include, de exemplu, cele împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Vaccinul anti-coronavirus de la compania farmaceutică franceză Valneva conține un virus SARS-COV-2 inactivat, care nu se mai poate reproduce și, prin urmare, este cunoscut sub numele de vaccin „mort”.

Vaccinul de la grupul american de biotehnologie Novavax, pe de altă parte, conține un agent patogen produs în mod artificial. Este o copie dezvoltată în laborator a proteinei spike care declanșează un răspuns imunitar în organism. Teoretic vorbind, nu este deloc un vaccin „mort”, ci un vaccin proteic.

Vaccinurile cu ARNm și cele cu vectori ar putea fi numite, de asemenea, vaccinuri „moarte”, deoarece nu conțin viruși care să se poată replica. Din acest punct de vedere, potrivit Institutului Robert Koch, acestea ar putea fi asimilate și ele unor vaccinuri „moarte”.

Cum funcționează vaccinurile „moarte”

Cu toate acestea, mult mai important decât clasificarea lor este modul lor de acțiune. „Principala diferență între vaccinurile COVID-19 este că vaccinul inactivat de la Valneva și vaccinul proteic de la Novavax - spre deosebire de vaccinurile care au fost deja aprobate - trebuie să fie tratate cu potențiometre pentru a genera un răspuns imunitar fiabil”, explică expertul în vaccinuri Leif Erik Sander, șeful grupului de cercetare în domeniul imunologiei infecțiilor și al cercetării vaccinurilor de la Charité Berlin, pentru ziarul nemțesc Der Spiegel.

Nu doar anticorpii, ci și celulele T sunt importante pentru o reacție imunitară adecvată. Aceste celule albe din sânge asigură recunoașterea și distrugerea agenților patogeni. Amplificatorii activi ajută la asigurarea producerii unui număr suficient de anticorpi și de celule T după vaccinarea cu un virus inactivat sau cu un vaccin proteic, explică Sander. În cazul Valneva, pe post de astfel de amplificatori, cunoscuți și sub numele de adjuvanți, sunt folosite săruri de aluminiu și ADN sintetic, iar în cazul Novavax, se folosește un nou potențiator numit Matrix M, care formează nanoparticule mici.

Protecție împotriva simptomelor COVID-19 de circa 90%

Pe lângă modul de acțiune, efectul protector al vaccinurilor este crucial. În luna iunie, pe baza unui studiu cu aproape 30.000 de participanți din SUA și Mexic, Novavax a declarat că vaccinul lor a fost eficient în proporție de 90% împotriva bolii simptomatice COVID-19. Un al doilea studiu efectuat pe 15.000 de subiecți din Marea Britanie, publicat în New England Journal of Medicine, a arătat un rezultat similar, de 89,7%.

Rezultatele studiilor de fază 3 de la Valneva cu un total de 4.679 de participanți cu vârsta de peste 18 ani din Marea Britanie au arătat, de asemenea, rezultate inițiale bune. Potrivit companiei, participanții cărora și s-au administrat două doze de vaccin au avut niveluri de anticorpi mai mari decât cei care cărora li s-a administrat vaccinul aprobat de la AstraZeneca. Se presupune că subiecții Valneva au avut semnificativ mai mulți anticorpi neutralizanți în sânge la două săptămâni după vaccinare.

Studiul nu a testat dacă vaccinul oferă, de asemenea, o protecție mai bună decât vaccinurile cu ARNm. Acest lucru este criticat și de Christian Bogdan, membru al Comisiei Permanente de Vaccinare (STIKO) și director al Institutului de Microbiologie de la Spitalul Universitar Erlangen: „O altă întrebare cheie este dacă oamenii sunt protejați de boală la fel de bine ca și prin vaccinurile anterioare COVID-19 . Vaccinul Valneva a fost comparat cu vaccinul AstraZeneca. Efectul protector al vaccinului vectorial AstraZeneca este cu siguranță mai mic decât cel al vaccinurilor cu ARNm”.

Rapelul Valneva crește extrem de puțin nivelul anticorpilor

Într-un studiu efectuat în Anglia, care a examinat efectul rapelurilor diferitelor vaccinuri, Valneva a ieșit cel mai prost. În cadrul proiectului „Cov-Boost” al guvernului britanic, care a fost publicat în revista „The Lancet”, s-a constatat că o jumătate de doză de Valneva după o dublă vaccinare cu AstraZeneca a obținut doar o multiplicare a nivelului de anticorpi cu 1,8%. Ca rapel după două vaccinări Biontech, anticorpii au crescut doar cu 1,3%. Potrivit oamenilor de știință, această din urmă combinație este mai puțin potrivită pentru a crește semnificativ protecția prin vaccinare. Cu toate acestea, vaccinul este sigur, după cum subliniază cercetătorii pe baza datelor lor privind efectele secundare.

Novavax, al cărui efect de rapel a fost, de asemenea, examinat, a avut rezultate mai bune decât Valneva, dar mai slabe decât vaccinurile cu ARNm. „Toate boosterele au funcționat, dar cele cu ARNm au fost de departe cele mai bune”, comentează Leif. „De fapt, m-aș fi așteptat ca vaccinul proteic de la Novavax să crească titlurile de anticorpi într-o măsură similară. Nu a fost cazul în cadrul studiului”, a mai spus el.

Efectele secundare ale vaccinurilor „moarte”

Conform datelor studiului, Novavax este bine tolerat de pacienți. Se vorbește de efecte secundare ușoare, cum ar fi sensibilitate la locul de injectare, dureri de cap și oboseală, în special după a doua doză.

Valneva a anunțat, de asemenea, primele rezultate. În consecință, toleranța a fost mai bună decât cea a AstraZeneca. Au existat mai puține reacții adverse la nivelul punctului de injectare a vaccinului și în organism decât în cazul celor vaccinați cu AstraZeneca. Nu au existat efecte secundare grave - și nici nu au existat evoluții grave ale bolii.

Dar membrul Stiko Bodgan își exprimă și el îngrijorarea în această privință: „Aproximativ 2.000 de persoane au fost vaccinate cu Valneva în cadrul studiului. Pe această bază, nu pot face declarații de încredere cu privire la efectele secundare care apar la mai puțin de 1 din 100. Acest lucru nu este posibil din punct de vedere statistic”.

Cât de bine protejează vaccinurile inactivate împotriva Omicron

Cât de bine protejează cele două vaccinuri noi împotriva Omikron nu se știe încă. Studiile care au furnizat primele date de eficacitate au avut loc înainte de descoperirea acestei noi variante în Africa de Sud. Oamenii de știință suspectează, totuși, că efectul de protecție oferit de vaccinurile moarte și proteice este chiar mai mic decât în vaccinurile cu vector și ARNm.

Vaccinurile inactivate ar provoca mai multă îngrijorare decât vaccinurile care au fost deja aprobate de noi, a declarat, pe de altă parte, expertul în vaccinuri Florian Krammer de la Spitalul Mount Sinai din New York la Science Media Center.

Motivul? Vaccinurile inactivate nu sunt atât de potrivite atunci când vine vorba de a genera un răspuns al celulelor T. „Cu cât aveți mai puțini anticorpi și mai puțin răspuns al celulelor T, cu atât mai ușor va fi pentru o variantă puternică precum Omicron să provoace boala”, a spus el.

Când va avea loc aprobarea noilor seruri anti-COVID-19

Procesul de aprobare pentru ambele vaccinuri este în curs de desfășurare. Novavax a depus o cerere de aprobare condiționată pe 17 noiembrie. În ceea ce privește Valneva, EMA a anunțat deja la începutul lunii decembrie că va accelera testarea vaccinului. Nu se știe încă exact când va avea loc aprobarea în fiecare caz.

Dar nimeni nu ar trebui să o aștepte. Pentru Christian Bogdan, membru al Comisiei Permanente de Vaccinare (STIKO) și director al Institutului de Microbiologie de la Spitalul Universitar Erlangen, un lucru este foarte clar. „În momentul de față aș sfătui pe oricine nu este vaccinat să se vaccineze cât mai repede. În caz contrar, vor face parte din pandemia celor nevaccinați în următoarele săptămâni”, a spus el.