Soluția Armatei la Luțca. Geniștii caută un loc pentru amplasarea unui pod de pontoane

Soluția Armatei la Luțca. Geniștii caută un loc pentru amplasarea unui pod de pontoane Sursa foto, Facebook

Un nou pod, de pontoane, urmează să fie amenajat peste Siret, în apropiere de cel prăbușit, de la Luțca. Geniștii au studiat zona pentru a stabili locația în care va fi amplasată construcția provizorie. Joi, 9 iunie 2022, podul de peste Siret, de la Luțca, s-a prăbuşit, în timp ce treceau două autovehicule. În urma acestui incident, unul dintre şoferi a fost rănit și a necesitat îngrijiri medicale.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din Neamţ a propus construirea unui pod de pontoane care să suplinească nevoile localnicilor afectați. Pentru a se reveni la starea de normalitate în urma distrugerii podului de la Luţca, CJSU a emis, la finalul săptămânii trecute, o hotărâre în care sunt prevăzute măsuri imediate. Iar prima decizie a fost de a trimite o solicitare către Ministerul Apărării, pentru construirea podului de pontoane.

Aceasta a fost o soluție de compromise, dat fiind că podul de la Luțca nu va mai putea fi refăcut și urmează să fie demolat. La faţa locului au sosit genişti de la Brigada Mecanizată „Podul Înalt“ din Iaşi, care să stabilească amplasamentul, după cum relatează publicația adevarul.ro.

Viitorul pod de pontoane va veni în sprijinul localnicilor din zonă pentru reducerea timpului de deplasare pe rutele ocolitoare. Vital este și accesul autospecialelor de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţă, Poliţie sau Jandarmerie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: vestea.net

Se cere o expertiză tehnică a lucrărilor

Pe de altă parte, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat o expertiză, pentru a stabili dacă lucrările de reabilitare și modernizare au respectat cerințele de calitate și soluțiile tehnice propuse de proiectanți. Podul de la Luțca avea o lungime de 216 metri. Consiliul Județean Neamț, beneficiarul lucrării trebuie să identifice un expert care să stabilească ce s-a întâmplat la Luțca. Care au fost cauzele prăbușirii podului.

În hotărârea CJSU, care este semnată de prefectul Adrian Niţă, se precizează şi ce obiective trebuie să atingă expertul tehnic angajat.

„Expertizarea execuţiei lucrărilor şi stabilirea modului de respectare a proiectului tehnic şi a reglementărilor tehnice; stabilirea condiţiilor de dezafectare a podului. (...) După finalizarea demersurilor, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean vor întocmi un proiect în vederea obţinerii sprijinului financiar din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului, în vederea realizării unui pod nou“, se arată în solicitarea transmisă Consiliului Județean.

Podul de la Luțca va trebui reconstruit

Podul de la Luțca, de peste Siret s-a prăbușit la doar şase luni de la terminarea lucrărilor de reabilitare. Lucrările au costat circa 8,3 milioane de lei, bani alocaţi prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) de Ministerul Dezvoltării.

La scurtă vreme după finalizarea lucrărilor, preşedintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, declara că noul „va dăinui, în condiţii de siguranţă, încă 50 de ani“. N-a fost așa, iar lucrarea s-a prăbușit în doar câteva luni.

Iar acum autoritățile locale și cele guvernamentale caută soluții pentru a remedia situația. Cel mai probabil va fi nevoie de un nou pod care să fie construit în locul celui prăbușit.

Pe de altă parte, procurorii DNA au preluat ancheta în acest caz și urmează să stabilească dacă au fost respectate toate condițiile impuse pentru construcția acestui pod și dacă nu cumva a fost vorba despre un act de corupție.