Adevărul despre starea podului de la Luțca. Constatările alarmante ale omului care a făcut expertiza

Adevărul despre starea podului de la Luțca. Constatările alarmante ale omului care a făcut expertiza

Situația podului prăbușit era una alarmantă în anul 2018, după cum constata un inginer care s-a ocupat de expertiza tehnică. Era nevoie de consolidări multiple pentru a fortifica acea construcție.

Conform expertizei ce a fost făcute de inginerul Cristian-Comisu, în anul 2018, podul de la Luțca, prăbușit în urmă cu câteva zile, se afla într-o stare avansată de degradare. Tablierul era deformat peste valorile maxime admise şi avea fisuri şi crăpături la nivelul hobanelor.

Cablurile erau ruginite, iar expertul recomanda efectuarea de lucrări capitale la calea de rulare şi construcţia unor piloni suplimentari. Cristi Popovici a urmărit ce se întâmplă în această anchetă.

„Se face în continuare expertiza acestui pod, se verifică neregulile care au dus la prăbușirea lui. Într-adevăr, vorbim de o expertiză din anul 2018, de care Consiliul Județean nu a ținut cont, o expertiză făcută de un expert în momentul acela care spunea clar că acest pod trebuie reconstruit de la zero sau dacă se face o reabilitare trebuie înlocuită structura de rezistență.

Cele mai importante defecte constatate de expert în 2018 sunt: lipsa betonului de acoperire a armăturilor, exfolierea betonului la nivelul tablierului, coroziunea armăturii, fisuri, crăpături”, conform Antena 3.

Expertiza din 2018 relevă că podul este grav avariat, că deformarea este atât de mare încât depășește „cu mult” valoarea admisă și „nu satisface condițiile impuse de exploatarea normală”, a fost ignorata de autorităti. A fost cerută o altă expertiză în baza căreia firma lui Romică Rotaru a efectuat lucrarile de reabilitare. Nimeni nu știe ce soluții tehnice a propus cel de al doilea specialist.

Sigur este faptul că inginerul Cristian-Claudiu Comisu, primul expert care a semnat documentul după ce a făcut o serie de calcule bazate pe normativele tehnice, a transmis clar că „podul prezintă o stare tehnică nesatisfăcătoare”. În plus, arăta că există două opțiuni: lucrări de reparații capitale a tablierului existent și construcția unor pile suplimentare. Adică noi piloni de susținere în râu.

Specialistul a predat expertiza, cu cele două opțiuni ambele de lucrări extinse, către Consiliul Județean Neamț. Contactat telefonic inginerul Cristian-Claudiu Comisu nu a dorit să comenteze, nefiind implicat în ceea ce a urmat, dar și că, spune el, nu vrea sa comenteze documentele întocmite de colegii lui.