Evenimentul Zilei > Politica > SOLICITAREA unui europarlamentar cu privire la arhiva SIPA
SOLICITAREA unui europarlamentar cu privire la arhiva SIPA

SOLICITAREA unui europarlamentar cu privire la arhiva SIPA

Europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să desecretizeze toate rapoartele din arhiva SIPA. Ea a adăugat că acest lucru este necesar în contextul în care fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a trimis raportul comisiei SIPA către CSAT.

"Cred că trebuie desecretizate toate rapoartele. Am o foarte mare problemă de funcţionare a statului, în momentul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de siguranţă naţională. De ce CSAT, care se presupune că este instituţia cea mai respectată în ierarhia instituţională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit, ce s-a întâmplat acolo? Dacă de la Traian Băsescu nu am aşteptat şi nu voi aştepta niciodată nimic, aştept de la Klaus Iohannis să ia o decizie", a spus, vineri, Norica Nicolai, la Parlament, citată de Agerpres.

Ea a precizat că se așteaptă ca șeful statului, Klaus Iohannis să aibă un punct de vedere și asupra implicării unui serviciu de informații "în monitorizarea puterii judecătorești".

"Ce poate face preşedintele? Preşedintele poate să ne spună ce conţine acel raport, să-l desecretizeze, şi preşedintele trebuie să ne spună foarte clar, în momentul de faţă, cum vede domnia sa implicarea unui serviciu de informaţii  – pentru că asta este SIPA – în monitorizarea puterii judecătoreşti", a explicat Norica Nicolai. 

Bancul cu becul

Întrebată despre explicaţiile date de Robert Cazanciuc pe tema intrării în arhiva SIPA pentru a schimba un bec, Nicolai a afirmat că aceasta nu este verosimilă.

"E un banc celebru, câţi ne trebuie ca să schimbăm un bec? Patru, ca să plimbăm o masă. Despre asta vorbim. Nu, nu mi se pare deloc (verosimilă – n.r.), haideţi să fim foarte serioşi. Deci nu ştiu ce caută SRI în această poveste. Chiar dacă este fost SRI", a spus ea.

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi, la Parlament, despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie care a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, neavând acces la niciun document. Social-democratul a susţinut că a fost doar o operaţiune „strict administrativă”.

Florin Teodor Andronache a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, dar și ofițer al SRI. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat  venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de "ofiţer", iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: