Solicitare disperată către Gabriela Firea: copiii instituționalizați sunt lipsiți de apărare. Trei fete au fost abuzate de asistentul maternal în grija căruia se aflau

Solicitare disperată către Gabriela Firea: copiii instituționalizați sunt lipsiți de apărare. Trei fete au fost abuzate de asistentul maternal în grija căruia se aflau Sursa: arhiva EVZ

Un caz șocant petrecut la DGASPC Sector 4 a fost scos la iveală de către Vişinel Bălan. Trei fete lipsite de apărare au fost agresate de asistentul maternal. Președintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi solicită ajutorul Gabrielei Firea, însă trage un semnal de alarmă și către primarului Daniel Băluţă.

Vişinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, a semnalat cazul a trei fete agresate sexual de asistentul maternal în grija căruia se aflau. Oficialul susține că această profesie este „o ruşine naţională” și ar trebui desființată treptat.

În declarațiile sale, președintele susține că acest caz al celor trei fete de la DGASPC Sector 4 nu este unul singular. Zilnic primește mesaje prin care se cere ajutorul în astfel de cazuri. Copiii instituționalizați se simt ai nimănui și abandonați atunci când trec prin astfel de experiențe și nimeni nu le este alături.

„Trei fete abuzate sexual de asistentul maternal la DGASPC Sector 4. Am intrat în posesia unei scrisori de disperare, frica de a nu se muşamaliza această nenorocire ce s-a abătut asupra fetelor abuzate sexual de către asistentul maternal profesionist. Vă puteţi imagina ce traume au fost declanşate în sufletul acestor fete? Au acces aceste fete la servicii de terapie?”, a scris, luni seară, pe Facebook, Vişinel Bălan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere situația alarmantă a copiilor aflați în grija asistenților maternali, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați solicită ajutorul ministrului Familiei, Gabriela Firea. Vișinel Bălan aduce cazul și în atenția primarului Daniel Băluţă, întrebându-se dacă acesta cunoaște situația.

„Stimată Doamnă Ministru Gabriela Firea, vă rog să mă ajutaţi. Primesc foarte multe mesaje, scrisori de la angajaţii din sistem, de la copii abuzaţi, toţi se simt abandonaţi. Stimate Domnule Primar Daniel Băluţă, aveţi idee/ informaţii despre acest abuz? Ce aţi făcut până în acest moment? Unde sunt cele trei fete? Persoana care le avea în îngrijire mai e asistent maternal sau a intrat în concediu?”, a mai scris Bălan pe rețelele de socializare.

Asistenții maternali ar trebui eliminați din sistem. Copiii instituționalizați sunt deseori abandonați de aceștia fără motive bine întemeiate

Deranjat de modul în care au reacționat cei de la DGASPC Sector 4, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a decis să facă totul public, menționând faptul că aceștia nu au vrut să reacționeze la apelul telefonic. Având în vedere această situație, Bălan se întreabă câți copii au fost abuzați în centre și câți dintre ei au fugit în speranța că vor găsi un trai mai bun și mai liniștit în altă parte.

”DGASPC Sector 4, eu te-am sunat mai devreme, te-am deranjat pentru a veni în sprijinul copiilor abuzaţi. Ai refuzat să reacţionezi telefonic şi am decis să ies public, să intervin imediat. Aş vrea să mai ştiu câţi copii sunt fugiţi din centrele pe care le aveţi în administrare? Ce faceţi concret pentru aceşti copii? Câte astfel de cazuri mai aveţi în centre/ asistenţă maternală şi ce măsuri au fost luate pentru prevenirea altor forme de abuz asupra copiilor abandonaţi”, a mai scris preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi.

Vişinel Bălan are formată o de mult o părere în ceea ce îi privește pe asistenții maternali. Președintele susține că această meserie trebuie eliminată treptat și o roagă pe Gabriela Firea să ia măsuri pentru protejarea copiilor instituționalizați.

”Anual, peste 1000 de copiii abandonaţi, aflaţi în grija asistenţilor maternali, sunt abandonaţi de aceştia în instituţiile de stat. Cei mai mulţi dintre asistenţii maternali, care îi abandonează pe aceşti copii, îşi justifică comportamentul prin faptul că nu fac faţă provocărilor specifice adolescenţei. Propun doamnei ministru Gabriela Firea ca acest instrument, o ruşine naţională, să fie desfiinţat treptat, şi înlocuit cu plasamentul familial. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care dăm bani, angajăm oameni, ca să îngrijească copiii abandonaţi. Iar rezultatele sunt catastrofale”, a scris Vişinel Bălan într-o postare anterioară.