Șoferii răsuflă ușurați. Amenzile rutiere nu se modifică anul viitor
- Ionel Sclavone
- 21 decembrie 2021, 09:13
Valoarea amenzilor rutiere nu va fi majorată anul viitor. Cei sancționați în anul 2022 vor plăti aceleași sume ca în 2021.
Punctul de amendă a fost plafonat, printr-o Ordonanță de Urgență, la suma de 145 de lei, așa cum este și în prezent. Prin lege punctul de amendă este legat de salariul minim brut pe economie și ar trebui majorat la fiecare creștere a acestuia. De mai mulți ani, însă, amenzile sunt plafonate la nivelul de 145 de lei.
În lipsa acestei decizii, adoptate la nivel guvernamental, punctul de amendă ar fi crescut, începând cu data de 1 ianuarie 2022, la 10% din salariul minim brut pe țară, respectiv 255 lei.
Guvernul PSD – PNL – UDMR a adoptat OUG nr. 130/2021, act normativ care a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Noua reglementare prelungește plafonarea valorii punctului de amendă, măsură care este aplicată începând cu anul 2018.
„În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei”, se arată în actul normativ adoptat de guvern.
Aceeași ordonanță cuprinde mai multe prevederi și măsuri de ordin fiscal bugetar.
Valoarea punctului de amendă se stbilește în funcție de salariul minim
Dacă autoritățile nu ar fi intervenit și în acest an, ținând cont de faptul că punctul-amendă reprezintă, potrivit Codului rutier, „10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar fi trebuit să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei
Trebuie menționat că salariul minim brut pe țară, pentru anul 2022, a fost stabilit încă din luna octombrie, valoarea acestuia ajungând la 2.550 de lei.
În prezent, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei, conform reglementărilor legale din anul 2021.
Ce mai prevede actul normativ
Prin aceeași ordonanță care a plafonat valoarea punctului de amendă au mai fost stabilite o serie de prevederi care îi vizează pe bugetari. Salariile acestora vor fi înghețate, în 2022, cu excepția celor care lucrează în sistemul de sănătate și în cel de educație.
Vor fi înghețate la nivelul din luna decembrie sporurile, indemnizațiile, compensațiile ori primele de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice. Iar sumele cuvenite pentru munca suplimentară vor fi transformate în zile libere. Vor fi exceptați militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Compensaţiile pentru drepturile de hrană şi a drepturilor de echipament primite de militari, polițiști sau polițiștii de penitenciare vor rămâne la nivelul din acest an.
Pensiile speciale nu se acordă nici în 2022, iar pensia de serviciu nu se actualizează.