Evenimentul Zilei > Politica > Societatea Timișoara: ”E o decizie pripită a președintelui, retragerea decorației Steaua României lui Tőkés”
Societatea Timișoara: ”E o decizie pripită a președintelui, retragerea decorației Steaua României lui Tőkés”

Societatea Timișoara: ”E o decizie pripită a președintelui, retragerea decorației Steaua României lui Tőkés”

Societatea Timişoara transmite că îşi exprimă dezacordul faţă de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a retrage decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés, urmare a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013.

Amintim că decoraţia i-a fost conferită lui Tőkés în anul 2009, “cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste.”
”Considerăm că László Tőkés a fost şi rămâne un simbol al Revoluţiei Române, motivaţie care a stat la baza decernării Ordinului.
Pretextul retragerii decoraţiei l-au reprezentat anumite declaraţii, considerate "neconstituţionale". Or, într-un stat democratic, manifestarea dreptului la liberă exprimare nu poate fi considerată contrară Constituţiei. Societatea Timişoara are ca scop principal, consacrat în statut şi în Proclamaţia de la Timişoara, apărarea drepturilor fundamentale ale omului, dreptul la liberă exprimare fiind unul dintre cele mai importante. Societatea Timişoara consideră că avem de-a face cu o decizie pripită şi solicită reexaminarea de îndată a acesteia”, transmit reprezentanții Societății Timișoara prin intermediul unui comunicat de presă.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: