Șoc pentru Valeriu Zgonea. Procurorii DNA solicită pedeapsa maximă pentru trafic de influență
- Mihnea Talau
- 20 octombrie 2021, 17:21
La noul termen de la Curtea de Apel, în dosarul în care fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, este acuzat de trafic de influiență, procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei.
Zgonea a fost condamnat in februarie 2020 la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenta. Procurorii anticorupție cer acum majorarea spre maxim a pedepsei.
În fața judecătorilor, Valeriu Zgonea a declarat că se simte nevinovat. „Ne place foarte mult să ne uitam la filmele americane dar interpretăm legea așa cum vrem noi. Eu am vrut o altă țară, pentru asta am fost la revoluție. Numirile sunt făcute pe criterii politice. Asta nu este România în care să trăiască copiii mei. Mie mi se pare o șmecherie, nu o țară de drept. Partenera mea câștigă pe lună trei salarii ale mele de președinte al Camerei Deputaților”, a spus Zgonea în fața judecătorilor.
DNA solicită majorarea pedepsei, apărarea eliminarea din dosar a interceptărilor SRI
DNA solicită majoarea spre maxim a pedepsei, cu aplicarea vechiului Cod Penal. Pedeapsa este de până la 12 ani.
Apărarea, la rândul său a cerut ca din dosar să fie retrase interceptările făcute de SRI.
Ce se stipulează în dosar
Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în 2018 pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat. La ultimul termen de judecată, el a pledat nevinovat şi a solicitat achitarea. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor este acuzat de procurorii DNA în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când ocupa această funcţie, ar fi acceptat promisiunea făcută de un consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii într-o funcţie publică.
El a oferit o functie importanta în statul român pentru Ionela Dobrica, al cărei tata era consilier județean PSD în Buzău.
Ulterior, Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul judeţean Dumitru Dobrică contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei.
În schimb, Dobrincă a fost numită preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu, iar apoi subsecretar de stat în acelaşi minister. Procurorii au pus sechestru în acest dosar pe bunuri în valoare de 62.143 lei. Consilierul judeţean a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.