Judecătorii de la CCR au decis, marți, 10 martie, să admită o excepție de neconstituționalitate care se referă la ”regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură”.

În prezent, concursul pentru intrarea în magistratură, fie pe filiera directă, fie prin filiera indirectă, care necesită o experiență minimă de cinci ani în funcții juridice, se desfășoară în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ori, spun judecătorii de la CCR, tocmai aici este întreaga problemă, deoarece aceste concursuri ar trebuie să fie reglementate de o lege organică, din moment ce activitatea judecătorilor și procurorilor, este prevăzută de un capitol distinct din Constituția României. ”Curtea a reținut că, potrivit jurisprudenței sale, în situația magistraților, al căror statut este consacrat la nivel constituțional, elementele esențiale referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendare și încetarea raportului juridic de muncă al acestora trebuie reglementate prin lege organică, iar nu printr-un act administrativ cu forță inferioare acesteia”, se arată într-un comunicat al CCR.

Surse din interiorul CCR au declarat pentru EvZ, că procedura concursului derulată printr-un regulament neclar este profund viciată. ”Vă dau exemplul probei de interviu care este susținută de candidații care vor să devină magistrați. Ori această probă nu se poate contesta ceea ce contravine clar Constituției României. În esență, până când Parlamentul României nu va emite o lege organică cu privire la derularea concursurilor de accedere în magistratură, aceste concursuri nu mai pot avea loc”, a spus un magistrat al CCR.