Șobolanii au pierdut „Războiul de 10 Ani” din insula Georgia de Sud
Editura Evenimentul si Capital

Șobolanii au pierdut „Războiul de 10 Ani” din insula Georgia de Sud

Autor: | | 0 Comentarii | 2699 Vizualizari

Îndepărtata insulă Georgia de Sud din vecinătatea Antarcticii a fost curățată de șobolanii care o devastau de un sfert de mileniu. Proiectul s-a derulat pe durata a zece ani, a costat 10 milioane de lire și necesitat sute de tone de momeală otrăvită.

Rozătoarele (șobolani bruni norvegieni și șoareci) au ajuns din întâmplare pe insula aflată la sudul Americii de Sud, fiind aduse de vasele care făceau escală aici, în speciale baleniere.

Efectele asupra speciilor de păsări de pe insulă au fost dramatice. Neavând dușmani naturali, acestea își depuneau ouăle pe sol sau în scobituri ale pământului, ușor accesibile pentru rozătoare. Două specii de păsări, care se găsesc doar pe această insulă, rața-sulițar și fâsa de Georgia de Sud, au fost nevoite să se refugieze pe cele câteva insulițe de lângă coastă, unde șobolanii și șoarecii nu puteau ajunge. De asemenea, pinguinii și alte păsări marine și-au văzut existența periclitată.

Mike Richardson, directorul proiectului care a durat zece ani și a constat 10 milioane de lire sterline (11,4 milioane de euro) a declarat pentru The Guardian: „La ultima inspecție nu a mai fost descoperit nici un rozător. După știința noastră, acest lucru se întâmplă pentru prima oară în ultimul sfert de mileniu.”

Vânătorii de șobolani Will, Ahu și Wai

Ultima momeală otrăvită a fost aruncată pe insulă cu mai bine de doi ani în urmă, scrie ziarul britanic, însă în toată această perioadă oamenii de știință au supravegheat neîncetat teritoriul cu o suprafață de 3.500 de kilometri pătrați. Doi dresori experimentați din Noua Zeelandă au adus pe insulă trei câini (Will, Ahu și Wai) cu care au patrulat adesea în condiții meteo extreme, în căutare de șobolani și șoareci.

Coordonatorii acțiunii de deratizare au declarat oficial insula eliberată de rozătoare miercuri, 9 mai, și au afirmat că din toate părțile răsunau trilurile fâselor, care erau o raritate până de curând.

Programul de deratizare al Georgiei de Sud, realizat de organizația de caritate South Georgia Heritage Trust, a implicat aruncarea a sute de tone de momeală otrăvită în zonele cunoscute ca fiind cele mai infestate. Vremea aspră, terenul muntos, accesul dificil pe insulă au făcut ca proiectul să fie deosebit periculos. În timpul derulării proiectului, oamenii de știință au crezut că au eradicat șobolanii dintr-una din zone, însă aceștia au reușit să revină dintr-o regiune învecinată, astfel că procesul de deratizare a trebuit luat de la capăt.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate