Snacks-urile dau dependență. Motivul pentru care e greu să renunți la acest aliment

Snacks-urile dau dependență. Motivul pentru care e greu să renunți la acest aliment

Snacks-urile te fac să îți dorești să le mănânci mai des. Grăsimea și zahărul din batoanele de ciocolată, chipsurile și dulciurile declanșează un sistem de recompensă al organismului care preferă astfel de alimente. 

Cercetătorii germani au urmărit activitatea creierului a două grupe de voluntari. Prima grupă mânca iaurt, în timp ce cea de-a doua mânca zahăr. După opt săptămâni, partea creierului responsabilă de motivație a fost încântată atunci când a mâncat snacks-uri

Dr Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului din Köln, a spus că astfel de alimente formează „conexiuni noi” în creier, care sunt greu de dezvățat. „Măsurătorile noastre ale activității creierului au arătat cum creierul se reconecta prin consumul de alimente grase. În mod inconștient, organismul începe să prefere aceste alimente. Prin aceste modificări ale creierului, inconștient vom prefera alimentele care conțin mai multe grăsimi și zahăr.”

Alimente bogate în grăsimi

Studiile pe șoareci au arătat că aceste modificări ale creierului au cauzat sevraj atunci când alimentele bogate în grăsimi nu au mai fost administrate, crescând astfel nivelul de anxietate. Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi poate crește riscul de obezitate, precum și de boli de inimă mortale și accident vascular cerebral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ un sfert dintre adulții din Anglia sunt obezi, iar încă 38% sunt supraponderali. Cea mai recentă cercetare a analizat modul în care consumul alimentelor a afectat ceea ce și-ar fi dorit adulții, în mod normal. Dr Tittgemeyer a spus: „Se fac conexiuni noi în creier și nu se distrug atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este că odată ce înveți un lucru, nu îl poți uita la fel de rapid”, potrivit The Sun. 

Experții dezvăluie care ar putea fi motivele pentru care simți nevoia să ronțăi snacks-uri constant. „Hormonul foamei, grelina, este produs atunci când stomacul este gol, pentru a semnala creierului că este timpul să mănânce. Dacă nu mănânci atunci când ți se face foame, la următoarea masă este posibil să exagerezi cu cantitatea de alimente pe care o mănânci”, spun specialiștii.