Canicula, unul dintre factorii care pot provoca accident vascular cerebral. De ce trebuie să te ferești în această perioadă

Canicula, unul dintre factorii care pot provoca accident vascular cerebral. De ce trebuie să te ferești în această perioadă

Căldura excesiva provoacă pierderea de lichide și creșterea temperaturii corpului. Acest lucru poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent la copii și persoanele în etate. Cu toate acestea, sunt doar câteva dintre pericolele căldurii. Canicula poate duce la atac vascular cerebral.

Expunerea prelungită la temperaturi atmosferice ridicate, munca manuala grea la temperaturi ridicate și umiditate mare, boli cronice pre-existente și alcoolism sunt unii dintre factorii de risc major. În cazul în care expunerea la căldură continuă, mecanismele normale de răcire ale organismului uman nu mai fac față. Temperatura corpului crește și în acest fel poate avea loc un accident vascular cerebral.

AVC-ul cauzat de căldură pune în pericol viața. În plus, el reprezintă o urgență medicală, atenționează Dr. Magdalena Zidu, Medic primar Medicina internă și Medic specialist Reumatologie la Centrul Medical și de Tratament „Victor Babeș”, scrie Doctorulzilei.ro.

Magdalena Zidu a explicat că epuizarea provocată de căldură și accidentul vascular cerebral datorat căldurii apar cel mai frecvent dacă temperatura ambientului crește mai mult de 40o C. În plus, umiditatea mare crește probabilitatea accidentului deoarece răcirea organismului prin transpirație este ineficientă. Astfel, și pierderea de căldură este scăzută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele care pot fi afectate

Epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza căldurii pot afecta și persoanele care se știu sănătoase. Mai ales,  după ce o persoană realizează un efort fizic într-un climat fierbinte. Oameni care provin din zonele cu climă temperată și de călătoresc la tropice au nevoie de timp pentru a se aclimatiza la căldură, înainte de a putea avea o activitate în siguranță.

Mecanismele de răcire ale corpului nu sunt la fel de eficiente la copii și persoanele în vârstă. Acest lucru, le face mai sensibile la problemele datorate căldurii excesive – epuizare și accident vascular cerebral. Obezitatea, diabetul zaharat, dependența de alcool și insuficiența cardiacă cronică scad capacitatea organismului de a pierde căldura.

Simptomele expunerii la căldură

Dacă o persoană se expune pentru o perioadă prelungita la căldură ridicata pot apărea următoarele simptome :

  • transpirație abundentă
  • oboseală
  • crampe musculare
  • greață și vărsături
  • senzație de instabilitate și leșin
  • durere de cap

În cazul în care expunerea la căldură continuă, temperatura corpului crește. Astfel, apare insolația care vine cu următoarele simptome:

  • respirație rapidă, superficială
  • stare de confuzie și dezorientare
  • convulsii

Dacă nu se intervine rapid în cazul unui accident vascular cerebral cauzat de căldură, poate fi provocată starea de coma în câteva minute. Decesul poate fi cauzat de insuficiență renală, insuficiență cardiacă acută sau din cauza unor leziuni ale creierului cauzate de căldura excesivă.

Soluții

Persoana afectata de epuizare din cauza căldurii ar trebui să stea într-un loc răcoros. În mod ideal într-un spațiu cu aer condiționat și să consume băuturi reci, sărate până la revenirea stării normale. În cazul în care apar simptomele unui AVC provocat de căldură, persoana trebuie transportată cât mai repede posibil la o unitate medicala de urgență.

Majoritatea persoanelor care au suferit de epuizare provocata de căldură își revin în câteva ore dacă sunt mutate într-un loc rece și le sunt administrate lichide. Tulburări legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin evitarea efortului intens pe parcursul unei zile caniculare, statul cât mai mult timp posibil la umbră, consumul de cantității mari de lichide și evitarea băuturilor alcoolice.