Tratamentele pentru depresie pot schimba structura creierului. Concluziile sunt alarmante
- Andra Puiu
- 10 noiembrie 2022, 07:23
Savanții au considerat că structura creierului adult este, în general, rigidă și incapabilă de schimbări rapide. Cu toate acestea, există cercetări care contrazic acest lucru.
O cercetare prezentată la cea de-a 35-a conferință anuală a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie (ECNP) a adus informații care ar putea revoluționa sistemul medical. Oamenii de știință susțin că tratamentele împotriva depresiei pot schimba structura creierului. Evenimentul a avut loc la Viena, în perioada 15-18 octombrie.
Cercetarea a fost realizată de un grup de oameni de știință de la universitatea din Münster, Germania. Ei au arătat că tratamentul pentru depresie poate duce la creșterea conectivității creierului. Așadar, pacienții care răspund bine la tratament prezintă o creștere mai mare a conectivității decât cei la care tratamentul nu funcționează.
Cum au fost realizate cercetările
Creierul pacienților a fost scanat cu ajutorul unui RMN realizat în așa fel încât să identifice care sunt părțile creierului care comunică cu altele. Acest pas s-a făcut pentru a observa nivelul conexiunilor care se întâmplă în creier. Ulterior, pacienții au fost tratați pentru depresie. Unii dintre ei au avut parte de o terapie electroconvulsivă cu șocuri electrice (ECT). În același timp, alții au primit un tratament cu psihoterapie sau medicație. În plus, alți pacienți au primit o combinație a acestor terapii.
Participanților le-au fost din nou scanate creierele după ce au primit tratamentul. În timpul scanării, a fost înregistrat numărul de conexiuni. În același timp, pacienții au fost testați pentru depresie. În acest fel, cercetătorii și-au dat seama că tratamentul pentru depresie a putut schimba structura creierului.
Ceea ce este interesant este că descoperirea lor este în dezacord cu informațiile pe care le dețineau. Pacienții au prezentat un număr mai mare de conexiuni față de cele de dinainte de tratament. În plus, persoanele care au răspuns cel mai bine la tratament, sunt și cele care au dezvoltat cele mai multe conexiuni în creier.
Cât de repede au apărut modificări ale structurii creierului
Profesorul Jonathan Repple, profesor de psihiatrie predictivă la universitatea din Frankfurt, a precizat că schimbările s-au realizat într-o perioadă de șase săptămâni. De asemenea, Repple susține că atât el, cât și colegii lui au fost surprinși cât de repede au răspuns creierele participanților.
„Nu avem o explicație cu privire la modul în care au loc aceste schimbări sau de ce se întâmplă la forme atât de diferite de tratament”, a adăugat profesorul. Un alt cercetător a mai adăugat că „Rezultatele sunt în acord cu o anumită convingere a noastră conform căreia creierul prezintă mai multă flexibilitate la adaptare, în timp (chiar și scurt) decât se credea anterior”, notează Antena 3 CNN.