Situație revoltătoare: Nu mai avem Parlament de marți!

Situație revoltătoare: Nu mai avem Parlament de marți!

Într-un clasament al românilor sfâșiați de dorul de casă, în top s-ar afla și parlamentarii. Nici nu ajung bine în Capitală, la principalul loc de muncă, și deja găsesc diverse modalități de a-și scurta cât mai mult șederea în Casa Poporului, din dorința de a se întoarce cât mai repede în colegiile lor.

În această săptămână s-a bătut un record absolut. De teamă să nu piardă festivitățile de început de an universitar, care au loc luni, parlamentarii au comasat și ședințele de plen și  de comisii. Miercuri, totul era gata. La Senat. Deputații au fost mult mai harnici, au terminat marți toată activitatea.

Luni, de regulă, e zi moartă în Parlament. Plenul se întrunește doar dacă arde. A ars la Senat, unde trebuia tranșată soarta lui Florian Bodog, dacă va fi sau nu dat pe mâna anchetatorilor.

Marți, deputații au comasat și ședința de plen și comisiile, doar să poată pleca acasă, să nu-i prindă noaptea în București. Nu că nu ar avea cazare, dar îi cheamă datoria față de votanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta e versiunea oficială. Practic, pe cei care-i trage inima și dragostea față de partid folosesc această perioadă pentru campania electorală în favoarea prezidențiabilului formațiunii. Alții au și alte treburi. De exemplu, într-un grup se plănuia, marți, un city break la Viena. „Că mă tot bate nevastă-mea la cap că nu are haine de iarnă”, a spus mulțumit unul și a adăugat „îmbinăm utilul cu plăcutul”.

Acestea fiind zise, marți seara s-au stins, parțial, luminile la Camera Deputaților.

Fiecare cu ce-l doare

Nu aceeași baftă au avut senatorii, care au programat ședința de plen miercuri dimineața. Chiar dacă aproape jumătate dintre ei nu au fost prezenți, a existat cvorum, însă niciodată nu au fost toți în sală.

Programul trebuia să înceapă la 9.30 cu Declarații politice. Aceasta este o formă de activitate pe care parlamentarii o bifează cu sârg în raportul de activitate. Au, nu au auditoriu, urcă la tribună și vorbesc despre un subiect.

La 9.30, în sala de plen erau zeci de oameni. La balcon. Nici urmă de parlamentar, erau turiști care admirau imensitatea și opulența sălii. Nu era nici măcar cerberul de la ușă, care, dacă treci linia de demarcație, vine ca un buldozer și te ia la rost.

La bufetul de lângă plen, recent renovat și cu prețuri puțin mai mari decât cele cu care sunt obișnuiți parlamentarii, adică infime, a apărut vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc. Și-a luat ceva de-ale gurii și o cafea și a intrat în sală. El prezida această parte a ședinței. Au apărut și cinci senatori, cei cu declarațiile politice, care s-au ascultat unul pe altul. Printre ei și Florian Bodog. Căruia, dacă tot nu i-a fost ridicată imunitatea, și-a zis să-i fie simțită prezența. A avut un discurs foarte bun, dar a vorbit la pereți.

Pe la 10.30 au început să apară ceilalți senatori, inclusiv vedetele.

Greaua moștenire de la Tăriceanu

Teodor Meleșcanu (foto) s-a așezat, cu satisfacție, pe scaunul de președinte sub privirile indiferente ale fostului șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a stat ce a stat în primul rând apoi a început să se plimbe prin sală și să discute cu colegi din Opoziție.

L-a evitat la mustață pe Daniel Zamfir, recent plecat la grupul PSD, care oricum nu intenționa să-l salute fiind și el ocupat să discute cu alți colegi. De la Putere.

Oricum, Meleșcanu a preluat de la Tăriceanu o parte din metehne. De exemplu, nici pentru el nu există prepoziția „pe” care însoțește obligatoriu pronumele relativ „care”. Așa că, șeful Senatului a propus să discute despre proiectele de lege „care le vom vota”.

În debutul ședinței, senatorul Pro România Adrian Țuțuianu a ridicat veșnica lui problemă de când a plecat din PSD. Că nu are grup parlamentar și stă pe hol. A cerut să se aprobe funcționarea grupului. Meleșcanu l-a liniștit și i-a spus că îl înțelege deoarece și el este în aceeași situație, nu are grup.

Însă, nu a spus că el are unde să stea, nu sprijină stâlpii de pe hol și nici nu zace la bufet toată ziua, așa cum s-a plâns Țuțuianu că este nevoit să facă. Partea mult așteptată de pe ordinea de zi a fost votată: și senatorii au liber până marți. Apoi, s-a intrat pe dezbaterea proiectelor și a început un du-te-vino. Și în sală și pe-afară. La dezbaterea proiectului de lege privind vânătoarea a fost și distracție și animație. Într-un final, a fost adoptat, iar urșii vor putea fi vânați fără opreliști.

La ora 13.00 au pus pixul jos. Moment dramatic pentru PSD: senatorul Emanoil Savin a anunțat că părăsește formațiunea și își declară independența.

Apariție inedită

La Camera Deputaților, unde teoretic aveau loc ședințe ale comisiilor, era un întuneric beznă pe holuri. Doar în sala de lângă plen, unde își fac veacul jurnaliștii, era lumină.

În mod bizar, nici măcar la ușa lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, unde de regulă e pelerinaj, nu era nimeni. Dâra de lumină care răzbătea pe sub ușă indica fie faptul că omul e la treabă, fie că a uitat cineva să apese pe întrerupător.

În schimb, armate de funcționari umpleau lifturile. Fiecare mergea undeva cu o hârtie. O notă aparte au făcut femeile, care, în sfârșit, puteau fi remarcate, că au scăpat de concurență, fiind permanent eclipsate de parlamentare.

Multe dintre alese au o ținută de parcă ar fi într-o veșnică petrecere: tocuri de 10-12, decolteu adânc, ținute mulate și ruj roșu țipător. Desigur, mai puțin Cosette Chichirău, care chiar nu ar putea fi bănuită că ar concura la eleganță.

În toată această pustietate, și-a făcut apariția Ludovic Orban (foto), cu un maldăr de dosare sub braț. Pentru presă, apariția lui a fost ca izvorul găsit de însetatul care străbate deșertul. Liderul liberal a explicat cum stă treaba cu moțiunea de cenzură, că este optimist și că premierului i se cam apropie funia de par. Despre Guverne din umbră și împărțeli, nici pomeneală încă.

Nu a fost bătut în cuie nici titlul moțiunii. Flancat de Raluca Turcan, Orban s-a îndreptat apoi către Senat. Acolo sigur se mai pune ceva la cale deoarece și Mihai Fifor i-a convocat pe câțiva lideri din teritoriu.