Situație critică pentru români. Se anunță ierni dificile. Puricii și țânțarii nu mai pot fi ținuți la distanță

Situație critică pentru români. Se anunță ierni dificile. Puricii și țânțarii nu mai pot fi ținuți la distanțăSursa foto: Arhiva EvZ

Inamicii zilelor de vară nu mai pot fi ținuți departe și pe perioada iernii, transmit specialiștii. Din cauza schimbărilor climatice din ce în ce mai semnificative, puricii, țânțarii, precum și muștele și căpușele vor deveni o problemă permanentă.

Odată cu schimbările climatice, specialiștii atrag atenția că verile devin mai lungi, iar iernile mai scurte și mai calde. Ce va însemna acest lucru pentru țânțari și alte insecte? Schimbările climatice, ce produc creșterea temperaturii globale, au efecte imediate și în ceea ce privește țânțarii și puricii, dar și asupra animalelor de companie.

Specialiștii atrag atenția că proprietarii acestora trebuie să învețe să gestioneze problemele cu care se vor confrunta acestea. Pe de altă parte, noile insecte vor crea un disconfort semnificativ și asupra populației, în general.

Inamicii zilelor de vară, puricii și țânțarii, nu dispar pe timpul iernii. Care este motivul

Asistentul universitar doctor Gianluca D’Amico, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din municipiul Cluj-Napoca, a vorbit despre pericolul reprezentat de prezența paraziților, care se propagă la nivel european. În cadrul unei noi inițiative Protect Our Future Too, cercetările arată că puricii, căpușele, musculițele de nisip și țânțarii au devenit o problemă pe tot parcursul anului, inclusiv pe timpul iernii.

„Prezența extinsă a căpușelor, favorizată de schimbările climatice, reprezintă un risc crescut pentru animalele noastre de companie pe tot parcursul anului. Mai mult, anumite specii de căpușe își răspândesc arealul de distribuție în Europa și cresc riscul de apariție a unor boli periculoase, cum ar fi ehrlichioza”, a explicat doctorul în medicină veterinară Gianluca D’Amico.

Doctorul Gianluca D’Amico, despre regulile pe care trebuie să le respecte românii

Pentru protejarea animalelor de companie, proprietarii acestora trebuie să respecte anumite reguli împotriva insectelor, chiar și pe perioada lunilor de iarnă, atrag atenția specialiștii.

„Dacă vreți să vă protejați animalul de companie împotriva paraziților și vectorilor pe care îi transmit, este important să cereți ajutorul unui specialist. Medicul veterinar vă poate oferi un tratament personalizat în funcție de starea generală a animalului de companie, de specificul sezonului și al regiunii în care vă aflați.

Dacă vă tratați animalul de companie pe cont propriu, pe baza informațiilor obținute de pe Internet, acest lucru poate să nu fie de ajuns pentru a-l proteja sau chiar îi poate dăuna”, s-a exprimat Gianluca D’Amico, conform Capital.

Animalele de companie trebuie să facă mișcare, însă specialiștii recomandă reducerea activităților din aer liber în perioadele în care se raportează disconfort termic ridicat și temperaturi caniculare. Important este, de asemenea, ca animalele să aibă mereu apă proaspătă la dispoziție, inclusiv în timpul plimbărilor în aer liber.