Situația din Ucraina este imprevizibilă: Orice se poate întâmpla. Războaiele nu au oră fixă

Situația din Ucraina este imprevizibilă: Orice se poate întâmpla. Războaiele nu au oră fixă Sursă: Yauhen Akulich | Dreamstime.com

Un cotidian portughez face o analiză la rece cu privire la tensiunile de la granița cu Ucraina. Orice se poate întâmpla în acest moment, de la o invazie, la un acord diplomatic. Atât Rusia, cât și NATO au propriile interese în acest conflict.

Sunt tot mai multe voci care spun că Rusia va ataca Ucraina. Nimic nu este oficial, dar Moscova este imprevizibilă. „Se speculează că Rusia va ataca Ucraina. Și în realitate, orice se poate întâmpla, de la o ofensivă militară de proporţii (din moment ce sunt suficiente mijloace la graniță) până la mici lupte pe care cineva se va grăbi să le numească război. De asemenea, nu se pot exclude niciodată, pe lângă concesii de o parte şi de alta în ultimul moment, acte de provocare, cu consecințe imprevizibile, sau ceva fortuit, un fel de ruletă rusească“, scrie Diario de Noticias.

Elementul surpriză este crucial în succesul unui atac armat. „Războaiele nu obişnuiesc să aibă oră fixă, pentru că efectul surpriză este foarte important. Japonezii o știau când au bombardat Hawaii, naziștii când au invadat Uniunea Sovietică și americanii și rușii (pe atunci li se spunea sovietici) au știut de asemenea, când, trei ani mai târziu, au debarcat în Normandia și s-au lansat în Belarus aproape simultan împotriva trupelor de ocupaţie ale unei Germanii brusc blocate între doi coloşi, superputerile de după cel de-al doilea război mondial“, mai scrie sursa citată.

Ce speră Rusia să obțină din acest conflict

Putin vrea să arate că este puternic și a devenit cel mai vizibil lider internațional în acest moment. „De partea Rusiei sunt mai ușor de identificat. Vladimir Putin, incapabil să inverseze destrămarea Uniunii Sovietice și chiar aderarea ţărilor baltice la NATO, nu vrea să rămână în istorie drept președintele care a cedat la limitele minime de securitate ale Rusiei, adică acceptând o Ucraină care să facă parte dintr-o alianță ostilă (același lucru este valabil și pentru Georgia).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, deși cu riscuri, capacitatea Kremlinului de a maximiza resursele militare și diplomatice rusești, dar și energia (Europa are nevoie de gazele ruseşti), l-a făcut în ultimele zile pe Putin cel mai vizibil dintre liderii internaționali, primindu-l pe președintele francez şi pe cancelarul german la Moscova, mergând la Beijing pentru a se întâlni cu liderul chinez, discutând la telefon cu președintele american. Pentru consolidarea imaginii de om puternic, pentru consumul intern - nimic mai bun“, mai scrie sursa citată.

Care sunt interesele SUA și NATO

NATO vrea să dea dovadă de o revenire la viață, iar SUA are și interese politice. „Explicațiile pentru atitudinea NATO sunt mai complexe. Țările care au făcut parte din Tratatul de la Varșovia compară situația din Ucraina (Crimeea anexată în 2014, teritorii controlate de separatiști pro-ruși) și văd fantome ale vremurilor trecute, influențându-i pe ceilalţi membri, chiar și pe cei reticenți precum Franța sau Germania.

Demoralizată de retragerea din Afganistan, NATO vrea să dea o dovadă de viaţă revenind la un duşman pe care-l cunoaște bine. Iar Joe Biden este interesat să arate diferențe faţă de Donald Trump, preferă o confruntare cu Rusia, în care, folosind argumente din dreptul internațional, îi însufleţeşte în interiorul granițelor pe democraţi și pe republicani și chiar îi împacă pe americani cu europenii, deși știe că adevărata competiţie este cu China“, a mai scris sursa citată.