Sistemul medical european, aproape să intre în colaps. OMS, mesaj deprimant

Sistemul medical european, aproape să intre în colaps. OMS, mesaj deprimant

Probleme din ce în ce mai mari din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri.

Extinderea alarmantă a pandemiei, în cam toate țările europene îi pune în alertă pe reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La fel ca în România, și în alte țări există riscul ca sistemul de sănătate să intre în colaps, din cauza resurselor ce nu mai fac față numărului bolnavilor. O altă problemă este și de starea medicilor, care sunt epuizați după ce au luptat cu acest virus încă din luna februarie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat că săptămâna trecută a fost un vârf critic peste cel înregistrat în primul val din primăvară. „Săptămâna trecută, numărul cazurilor de Covid-19 a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie”, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Legat de medicamentele folosite pentru tratarea malariei respiratorie declanșată de noul coronavirus, directorul general a menţionat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de Covid-19. Afirmația a fost făcută la scurt timp după ce OMS a anunţat rezultate sub aşteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului botezat „Solidaritate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au puțin sau niciun efect”

„În iunie am anunţat că întrerupem studiile cu hidroxiclorochină, în iulie am informat că nu vom folosi mai mulţi pacienţi pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arată că alte două medicamente în teste, remdesivir şi interferon, au puţin sau niciun efect în reducerea mortalităţii provocate de Covid-19.”

Pe de altă parte, Maria Van Kerkhove, directoare tehnică la OMS, pentru Covid-19, a remarcat că în acest moment al pandemiei există un avantaj față de situația din primăvară. „A crescut capacitatea de diagnostic, lucrătorii sanitari sunt mai antrenaţi şi mai experimentaţi, şi există o conştientizare publică a ceea ce trebuie făcut pentru a ne proteja, aşadar trebuie să reunim toate acestea pentru a contribui la controlul pandemiei”, a declarat oficiulul Organizației Mondiale a Sănătății.