Sistemul Garanție Returnare, plin de nereguli. Mircea Fechet a recunoscut, public, eșecul

Sistemul Garanție Returnare, plin de nereguli. Mircea Fechet a recunoscut, public, eșecul Sursa Foto -Dreamstime

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție Returnare(SGR) nu este fucțional, lucru care îngreunează activitatea comercianților. În luna noiembrie 2024, Guvernul României a aprobat  sistemul garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR), ce prevede o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată.

Ministrul Mediului, dezamăgit din cauza Sistemul de Garanție Returnare: „Comercianții stau cu sacii de o săptămână și nimeni nu a venit să îi ia”

Mircea Fechet spune că a fost sesizat de comercinați cu privire la faptul că nu sunt ridicate ambalajele corespunzător.

„Eu, personal, nu sunt mulţumit în legătură cu modul în care merg astăzi lucrurile. Mă aşteptam la mai mult, să ne mişcăm mai repede, să nu mă sune comercianţi care să îmi spună că stau de o săptămână cu sacii şi nu a venit nimeni să îi ia. Mă aşteptam să nu existe astfel de probleme care ţin exclusiv de viteza şi de modul în care noi ne facem treaba. Nu voi abandona acest demers,  a afirmat Mircea Fechet, într-o declarație de presă.

S-a cerut suspendarea Sistemului de Garanție Returnare

SGR

Sistemul de Garanție Returnare

Cel mai mare producător de băuturi din România, Romaqua Group, a cerut în instanța suspendarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a ambalajelor. Compania susține că proiectul lansat de ministerul Mediului nu are încă infrastructura necesară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătorul mai susține că în SGR sunt nereguli care duc la costuri suplimentare atât pentru producători, cât și pentru distribuitori care se vor reflecta în prețul produselor la raft.

„Sistemul a fost lansat deși nu era nici pe jumătate pregătit. Riscăm să îl demonetizăm, deși chiar este bun, dacă este făcut bine”, spune pentru Europa Liberă Radu Lăzăroiu, directorul Romaqua Group, conform Europa Liberă România. 

Peste un milion de ambalaje, colectate pe zi

Mircea Fechet, ministrul Mediului - Facebook

Sursă foto:  Facebook

Conform ministrului Mediului, Mircea Fechet, în luna martie au fost zile în care s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi, în timp ce în luna februarie s-au colectat în medie 600.000 de ambalaje pe zi la nivel național.

SGR ar trebui să colecteze 65% din ambalajele de plastic, metal și sticlă ale băuturilor puse pe piață.

Sistemul Garanție - Returnare se aplică ambalajelor nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, menționează Ministerul Mediului.

articol sustinut