Ministrul Mediului, decizie legată de colectarea ambalajelor. Cum vor primi românii bani
- Mădălina Sfrijan
- 15 martie 2024, 20:53
De la implementarea Sistemului Garanție-Returnare, au fost introduse pe piață peste 220 de milioane de ambalaje. Până în prezent, românii au returnat aproximativ 20 de milioane de ambalaje. Pentru fiecare dintre acestea, cetățenii primesc înapoi 50 de bani. Ministrul Mediului a anunțat noi reguli pentru magazinele care dețin aceste sisteme de colectare.
Schimbări în sistemul de colectare
Datele pentru decembrie 2023 și ianuarie 2024, împreună cu estimările pentru februarie, arată că aproximativ 18 milioane de ambalaje au fost returnate. Se preconizează că rata de returnare va crește în martie.
„Așteptăm în luna martie ca aceste cifre să crească exponențial. Dacă în ianuarie am discutat despre două milioane de ambalaje în toată luna, în martie mă aștept să depășim pragul de 2 milioane de ambalaje returnate pe zi, nu pe lună, ceea ce înseamnă o creștere exponențială. ”, a precizat ministrul Mediului.
Probleme în sistemul de garanție-returnare
Potrivit ministrului Mediului, există încă numeroase probleme în sistem. Cu toate că acestea apar zilnic, coordonatorii programului intervin rapid pentru remedierea lor, spune oficialul.
„Bineînțeles că într-un sistem ca al nostru, al doilea cel mai mare din Europa după cel al Germaniei, e posibil ca în anumite puncte de colectare sau pentru anumite tipuri de ambalaje - pentru că sunt 30.000 de ambalaje diferite, parte a sistemului de garanție-returnare - să mai apară mici probleme, pe care le corectăm în fiecare zi. ”, a adăugat Mircea Fechet.
Ce riscă magazinele în care aparatele de colectare nu funcționează pe o perioadă mai îndelungată
Ministrul Mediului a subliniat că are săptămânal întâlniri cu reprezentanții companiei RetuRO. Mai mult, acesta a precizat că proprietarii magazinelor se preocupă tot mai mult de acest aspect.
„Magazinele mai mici și mai mari înțeleg că un client care pleacă supărat din magazinul respectiv e un client care s-ar putea să nu mai calce pragul magazinului.”, a spus ministrul.
De asemenea, Ministerul va acționa în cazul supermarketurilor care nu respectă aceste norme. Potrivit ministrului, în magazinele în care aparatele nu funcționează pe o perioadă mai lungă, colectarea ar putea fi făcută manual.
„Am comunicat retailerilor că, dacă vom avea situații în care un astfel de aparat nu funcționează mai mult de câteva ore, voi obligat să scriu în lege că din acel moment magazinul este obligat, la rândul lui, să facă colectare manuală. Cu alte cuvinte, dacă nu merge RVM, omul nu se întoarce înapoi acasă cu sacoșa plină cu PET-uri, ci le va duce la casa de marcat și le va deconta în cash pentru a-și recupera garanția. ”, a adăugat acesta.