Sistemul de pensii este în colaps. În șapte ani nu vor mai fi bani pentru bătrâni. Ce promite Guvernul
- Sabina Popescu
- 27 mai 2021, 16:28
Sistemul de pensii este în colaps. În șapte, opt ani de zile, acesta nu va mai fi sustenabil, potrivit vicepremierului Dan Barna. Demnitarul promite, însă, adoptarea unor măsuri benefice.
Sistemul de pensii din România este considerat a fi unul dintre cele mai nesustenabile de la nivelul întregii comunități ale Uniunii Europene. Vicepremierul Dan Barna a atras atenția, pe 27 mai, că se analizează noi scenarii și soluții pentru reformarea sistemului de pensionare. Schimbările presupun și reglementarea vârstei de pensionare.
Într-o perioadă de șapte, maximum opt ani, sistemul de pensii din România nu va mai fi sustenabil, potrivit vicepremierului Dan Barna. El susține că vârsta de pensionare ar trebui să scadă, deși, recent, guvernatorii au anunțat exact propuneri opuse în acest sens.
Sistemul de pensii se va prăbuși
Demnitarul român a apreciat că în șapte, opt ani de zile, sistemul de pensii din România se va prăbuși, motiv pentru care este necesară adoptarea unor noi prevederi legale în acest sens, pe care Guvernul Cîțu le va transmite mai departe reprezentanților europeni.
"Ceea ce există în programul ce va fi transmis Comisiei Europene este un angajament foarte clar al României în ceea ce privește reglementarea unei noi legi a pensiilor. Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil, pentru că acele generații consistente ies la pensie, iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut. Este clar că sistemul nu mai poate fi sustenabil pe actuala structură", s-a exprimat vicepremierul României.
Se discută noi reforme
Raportat la media de viață din comunitatea europeană, România prezintă una dintre cele mai mici speranțe de viață, iar acest factor ar trebui să fie unul decisiv în cadrul noilor reforme care se discută în coaliție.
"Nu trebuie să comparăm date dintr-o țară și să le aplicăm în cealaltă țară. Noi discutăm de evoluția speranței de viață în România, comparativ tot cu România. Degeaba ne comparăm cu suedezii sau cu japonezii, că nu este relevant. Discuțiile se poartă pe datele, cifrele și demografia in România", a transmis vicepremierul Dan Barna.
Până în 2026, vârsta de pensionare va suferi noi modificări
Demnitarul a subliniat că, în momentul de față, nu există nicio decizie asumată a guvernanților care să privească reforma sistemului de pensii, dar, până în anul 2026, au timp suficient să ia o decizie potrivită.
"Este necesară o reformă a pensiilor. Cum arată această reformă, cum arată acest sistem prin care echilibrăm pensiile în România este subiectul discuțiilor. Evident, se discută toate scenariile. Nu s-a luat încă o decizie și nu avem o decizie asumată în momentul acesta, tocmai de aceea nu spun că se va face într-un fel sau altul. Este foarte clar că până în 2026 trebuie să avem o reglementare în care vârsta de pensionare să fie legată de ceea ce înseamnă speranța de viață", a declarat Dan Barna la Digi24.
Controverse pe tema creșterii vârstei de pensionare
Nimeni nu știe exact ce și cum se întâmplă în Guvern. Demnitarii aflați la conducere susțin că o creștere a vârstei de pensionare nu reprezintă un subiect în Parlamentarul României. Pe de altă parte, opoziția acuză că vârsta de pensionare a femeilor ar putea crește, până în 2030, de la 61 de ani şi 7 luni la 63 de ani.
„Ca să fie foarte limpede despre vârsta de pensionare: nu s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare. Discutăm despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit. Această opțiune o poți face şi acum, dar este nevoie de acord şi să rămâi mai mult la muncă de la an la an”, spunea Raluca Turcan, după informațiile transmise de către opoziție în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii.