Guvernul face lumină în cazul pensionarilor. Ce ne promite Raluca Turcan

Guvernul face lumină în cazul pensionarilor. Ce ne promite Raluca Turcan Lista completă a localitătilor poluate, unde romanii se pot pensiona mai repede. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu nu are în plan creșterea vârstei de pensionare și nici a stagiului minim de cotizare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut o serie de precizări legate de informațiile apărute în spațiul public privind creșterea vârstei de pensionare sau a stagiului minim de cotizare pentru pensii. Raluca Turcan a precizat că discuțiile din Guvern, pe acest subiect, se referă la opțiunea pe care angajații o au de a rămâne mai multă vreme în activitate.

Ce s-a discutat, de fapt, în Guvern

„Ca să fie foarte limpede despre vârsta de pensionare: nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare. Discutăm despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activă, ceea ce este total diferit. Această opţiune o poţi face şi acum, dar este nevoie de acord şi să rămâi mai mult la muncă de la an la an”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că din informațiile pe care le deține, peste 100.000 de oameni în vârstă de peste 65 de ani preferă să lucreze în continuare. Pentru aceștia a fost luată în considerare și propunerea de acordare a opțiunii de prelungire a posibilității de rămânere în activitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi, pe fond, uitându-ne pe cifrele pe care le avem, vedem că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate. Ne-am gândit să lăsăm această opţiune. Şi este o chestiune foarte importantă, inclusiv din perspectiva reformei”, a mai spus ministrul.

Potrivit spuselor sale, la nivelul PNRR există două componente majore de reformă, pe pensii și pe sistemul de salarizare bugetar. Aceste reforme sunt elaborate la Ministerul Muncii, iar mai apoi vor fi analizate și de o firmă de consultanță specializată. Ea susține că informațiile privind mărirea stagiului minim de cotizare, care este de 15 ani, sunt false și nu au legătură cu realitatea.

„În privința stagiului de cotizare e absurd să spui sau cineva să iasă în spațiul public să vehiculeze creșterea stagiului minim de cotizare de 15 ani în condițiile în care acum stagiul de cotizare maxim e de 35 de ani. Sunt niște minciuni atât de gogonate, încât te întrebi cât se mai pot rostogoli în spațiul public”, a declarat Raluca Turcan.

Precizările lui Ludovic Orban

În același context, și președintele PNL, Ludovic Orban, a respins speculațiile privind o eventuală creștere a vârstei de pensionare. El a explicat că va fi opțiunea fiecărui angajat dacă va mai rămâne să lucreze.

„Nu este adevărat că vrem să creştem vârsta de pensionare. Există un proiect de lege care permite acelora care vor să lucreze după vârsta de pensionare să nu mai treacă prin exerciţiul umilitor an de an să ceară voie conducătorului instituţiei sau angajatorului să-i dea voie să lucreze după pensie, ci conferim acest drept pentru persoanele care sunt în putere şi care vor să lucreze după vârsta de pensionare, dar nu vom creşte vârsta de pensionare obligatoriu”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că recalcularea pensiilor face parte măsurile de reformă ale acestui sistem.

„Trebuie să existe un mecanism predictibil care să ţină cont de indicatorii economici obiectivi care să stea la baza creşterii punctului de pensie, iar recalcularea pensiilor face parte din reformă, pentru că obiectivul recalculării pensiilor este acela de a elimina inechităţile în sistem”, a afirmat Ludovic Orban.

PSD acuză guvernul că a pus gând rău pensiilor

Replicile oficialilor PNL vin la câteva zile după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul Cîțu că s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării. Ciolacu a publicat, pe Facebook, un document cu antetul guvernului, în limba engleză, care prezintă detalii ale reformei sistemului de pensii din România. Potrivit documentului, Guvernul se angajează să adopte o nouă legislație a pensiilor până la finalul anului 2021.

„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Ciolacu pe Facebook.