Siria: Moscova desfăşoară, pentru prima dată, întăriri într-o zonă controlată de kurzi

Siria: Moscova desfăşoară, pentru prima dată, întăriri într-o zonă controlată de kurzi Sursa foto: Kremlin

Este prima dată când armata rusă, care susţine regimul lui Bachar al-Assad, trimite întăriri într-o regiune din nordul Siriei de când Ankara a lansat, pe 20 noiembrie, o campania de raiduri aeriene contra combatanţilor kurzi. Miercuri, 30 noiembrie, forţele ruse şi-au sporit prezenţa în regiunea Tal Rifaat, de la frontiera cu Turcia, sub controlul forţelor kurde şi armatei siriene, ameninţată de o ofensivă terestră a Turciei, au afirmat locuitorii şi un ONG.

Locuitorii din Tal Rifaat au arătat pentru AFP că întăririle ruseşti au sosit în oraşul situat la circa 15 kilometri de frontiera turcă.

"La momentul potrivit"

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a arătat că ofensiva terestră pe care Turcia ameninţă s-o lanseze "la momentul potrivit" ar viza prioritar Tal Rifaat, ca şi localităţile Manbij şi Kobané, în vederea stabilirii unei zone de securitate late de 30 de kilometri, la sud de frontiera sa.

Tal Rifaat se găseşte într-o enclavă controlată de forţele kurde, înconjurată de regiuni deţinute de armata siriană de o parte şi de grupări pro-turce de cealaltă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit aceloraşi locuitori, forţele Moscovei au creat un nou baraj între zona controlată de kurzi şi cea deţinută de forţele pro-turce.

Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH, care dispune de o vastă reţea de surse pe teren) a arătat, la rândul său, că forţele ruse şi-au consolidat de asemenea prezenţa la aeroportul militar Menagh, deţinut de regimul sirian, aproape de Tal Rifaat.

OSDH a vorbit de asemenea despre întăririle ruse în împrejurările oraşului de frontieră kurd Kobané. Un oficial de securitate a arătat pentru AFP că forţele ruse au patrulat sub supravegherea unui elicopter.

"Să împiedice sau să întârzie operaţiunea militară turcă"

"Scopul acestor întăriri ar putea fi să împiedice sau să întârzie operaţiunea militară turcă", a afirmat pentru AFP şeful OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Forţele kurde din Siria au arătat, marţi, că au cerut Rusiei să facă presiuni asupra Turciei pentru a o descuraja să lanseze o ofensivă terestră. 

Moscova, aliată a regimului sirian, şi Washingtonul, care îi susţine pe kurzii din Siria, au cerut Ankarei "reţinere".

Turcia şi-a lansat raidurile după un atentat care a făcut şase morţi la Istanbul pe 13 noiembrie, acuzându-i pe kurzi că l-au comandat, ceea ce ei au negat, notează france24.com

Din 20 noiembrie, circa 75 de persoane au fost ucise de loviturile turce, majoritatea combatanţi kurzi, ca şi circa zece civili şi soldați sirieni, potrivit OSDH.

(Traducere Rador)