Erdogan recunoaște că armata turcă a bombardat poziții insurgente din Siria și Irak. Sfatul lui Putin n-a făcut doi bani

Erdogan recunoaște că armata turcă a bombardat poziții insurgente din Siria și Irak. Sfatul lui Putin n-a făcut doi bani

Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marți după-amiază, că Turcia ar putea lansa operațiuni terestre împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat o posibilă ofensivă terestră în nordul Siriei și Irakului, după ce forțele Ankarei au lansat raiduri aeriene transfrontaliere în ceea ce au spus că sunt locații folosite de grupurile kurde pe care le învinuiesc pentru bombardamentul din  centrul Istanbulului.

Adresându-se reporterilor în zbor spre casă din Qatar, după ce a participat la deschiderea Cupei Mondiale, Erdogan a spus: „campania militară în curs a Turciei în nordul Siriei și nordul Irakului nu se limitează doar la o operațiune aeriană” și ar putea implica forțele terestre.

„Autoritățile competente, ministerul de Apărare și șeful de stat major vor decide împreună nivelul de forță care ar trebui să fie folosit de forțele noastre terestre”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îngrijorare la nivel mondial. Rusia și SUA îi cer lui Erdogan să se abţină

Rusia și SUA fac apel la detensionare pe fondul raidurilor transfrontaliere ale Turciei asupra pozițiilor kurde din Siria și Irak. Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marți după-amiază, că Turcia ar putea lansa operațiuni terestre împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei.

„Am atacat câteva zile teroriştii cu avioanele şi cu tunurile de artilerie. Dar îi vom elimina cât se poate de rapid, cu tancuri şi trupe”, a recunoscut Recep Tayyip Erdogan.

Administrația SUA tocmai a lansat un apel la reducerea atacurilor în Siria, exprimând opoziție și față de încălcarea suveranității Irakului. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, a îndemnat Administrația de la Ankara și grupurile kurde să dea dovadă de reținere. „Statele Unite continuă să se opună oricăror acțiuni militare necoordonate care încalcă suveranitatea Irakului”, a subliniat Ned Price.

Au ucis 184 de luptători, au distrus 89 de ținte, inclusiv adăposturi, buncăre, peșteri și tuneluri

Între timp, agenția de știri de stat Anadolu a raportat lansări de rachete, iar două persoane fiind ucise luni, când proiectilele au lovit districtul de pe granița cu Turcia, Karkamis.

Armata turcă a bombardat poziții insurgente din Siria și Irak ca reacție la atentatul produs la Istanbul pe 13 noiembrie, soldat cu șase morți și 80 de răniți. De asemenea, Iranul a bombardat poziții kurde din Irak.

Autoritățile turce atribuie atacul de la Istanbul grupurilor insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și Unitățile Populare de Protecție (YPG), care au negat implicarea în atentat. Organizația Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat luni 35 de morți în urma raidurilor aeriene turce - 18 militanți kurzi, 16 militari sirieni și un jurnalist local.

De asemenea, Rusia a cerut Turciei să se abțină de la utilizarea forței militare „excesive”. Trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin în Siria, a declarat reporterilor că Turcia nu a notificat în prealabil Moscova cu privire la raidurile efectuate asupra vecinilor săi, informează aljazeera.com.