Evenimentul ZileiActualitateSir PAUL McCartney a împlinit 75 de ani

Sir PAUL McCartney a împlinit 75 de ani

Sir PAUL McCartney a împlinit 75 de ani
Muzicianul Paul McCartney s-a născut la 18 iunie 1942 şi e celebru mai ales ca membru al legendarei The Beatles. McCartney este menţionat în Cartea Recordurilor ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii

Paul McCartney a urmat cursurile Stockton Wood Road Primary School, unde a fost coleg cu George Harrison. Paul l-a cunoscut pe John Lennon în iulie 1957 și au început să cânte în formația unei biserici, numită The Quarremen. Mai târziu intră în formație și George Harrison, propus de McCartney. Din necesitatea de a avea un baterist, a fost cooptat Pete Best. După proba pe care au dat-o pentru înregistrarea unui disc cu Parlophone, producătorul artistic, George Martin, le-a sugerat un schimb de ritm și de baterist. Membrii fondatori ai grupului au luat decizia să-l coopteze pe Ringo Starr, pe atunci baterist al grupului Rory Storm.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Începuturile

Numele grupului a evoluat de la John & The Silver Beetles, la John Silver & The Beatles și apoi la numele care a făcut istorie. John Lennon a fost cel care a avut ideea numelui The Beatles, unind ultima parte a cuvântului “beetles” (n.a. – “scarabeu”) cu “beat”, de la ritmul muzicii pe care o cântau. În 1962 a început succesul în Anglia cu primul lor single, “Love Me Do”, iar un an mai târziu, grupul înregistra primul disc — “Please Please Me”. În același an au cucerit piața Americii de nord cu discul “With The Beatles'”. Începând din acel moment, faima grupului s-a transformat într-un fenomen de masă, cu influență nu numai în muzică, ci și în comportamentul tineretului.

Fenomenul Beatles

The Beatles a devenit în scurt timp un fenomen mondial. În 1964, au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie au urmat turnee în Europa și Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului “A Hard Day's Night” — single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente. În august-septembrie au susținut primul mare turneu peste ocean, continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds și apariția melodiei “I Feel Fine/She's a Woman” (locul I în topuri).  Un an mai târziu, în 1965, cei patru au fost decorați de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite (redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului). În același an, a început turnarea filmului “Help!”, având premiera în luna iunie. În august-septembrie, au susținut un nou turneu peste ocean, în cadrul căruia, un concert cu 55.000 de spectatori a fost filmat de Brian Epstein.

21 de premii Grammy

Paul Mc Cartney a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de The Beatles, iar restul interpretate fie de formația Wings sau de el ca artist solo. Între cele mai cunoscute cântece ale formației The Beatles scrise de Paul se numără “Can't Buy Me Lov”, “Yesterday”,”Hello Goodby”,”Hey Jud”, “Let It B”. În 1997 muzicianul a primit distincția de cavaler din partea Coroanei Britanice, iar în 1999 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca artist solo, după ce în 1988 fusese inclus ca membru al trupei The Beatles. Între premiile cu care a fost răsplătit de-a lungul carierei amintim: de 21 de ori Grammy Award, Gershwin Prize în 2010 şi French Légion d'Honneur în 2012

 

 

 


Accesează: