Singurătatea crește riscul de CANCER pentru bărbați la fel de mult ca fumatul sau obezitatea. Studiu

Singurătatea crește riscul de CANCER pentru bărbați la fel de mult ca fumatul sau obezitatea. StudiuSursa foto: Pixabay

Experți au urmărit evoluția sănătății bărbaților de vârstă mijlocie din Finlanda încă din anii 1980. Ei au descoperit că bărbații singuri au avut un risc cu 10% mai mare de a dezvolta cancer decât cei care aveau o parteneră. Echipa a spus că această „legătură clară” merită luată în considerare pentru a compensa riscul de cancer

Bărbații singuri și singuri de vârstă mijlocie prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer decât cei dintr-o relație și cu oamenii din jurul lor, potrivit unui nou studiu. O echipă de la Universitatea din Finlanda de Est a lucrat cu 2.570 de bărbați de vârstă mijlocie, monitorizând sănătatea și mortalitatea acestora din anii 1980 până în prezent.

Pe parcursul studiului, 25% dintre participanți au dezvoltat cancer, 11% dintre bărbații finlandezi implicați au murit de această afecțiune. A existat o „legătură clară” între singurătate și un risc crescut de cancer, a explicat echipa, fiind singuratic crește riscul de cancer cu aproximativ zece la sută. Cercetătorii spun că luarea în considerare a singurătății și a relațiilor sociale ar trebui să fie o parte importantă a asistenței medicale complete și a prevenirii bolilor.

La nivel global, cancerul este a doua cauză de deces. Singurătatea a fost sugerată ca un factor de risc pentru mortalitatea prin cancer. Cu toate acestea, conexiunile dintre singurătate, izolare socială și cancer sunt slab înțelese.

Studii recente au sugerat că singurătatea ar putea reprezenta un risc la fel de semnificativ pentru sănătate ca fumatul sau supraponderalitatea

„Descoperirile noastre susțin ideea că ar trebui acordată atenție acestei probleme”, a declarat cercetătorul proiectului Siiri-Liisi Kraav de la Universitatea Finlandei de Est. Studiul a fost inițial lansat în anii 1980, cu 2.570 de bărbați de vârstă mijlocie din estul Finlandei participând, sănătatea lor fiind urmărită până în prezent.

Pe parcursul perioadei 649 de bărbați au dezvoltat cancer și 283 au murit din cauza acestei afecțiuni, singurătatea crescând riscul de cancer cu aproximativ 10%. Această asociere cu riscul de cancer a fost observată indiferent de vârstă, statut socio-economic, stil de viață, calitatea somnului, simptome de depresie, indicele de masă corporală, boli de inimă și factorii lor de risc, au explicat autorii.

În plus, mortalitatea prin cancer a fost mai mare la pacienții cu cancer care erau necăsătoriți, văduvi sau divorțați la momentul inițial „Conștientizarea efectelor singurătății asupra sănătății este în continuă creștere.

Prin urmare, este important să se examineze, mai detaliat, mecanismele prin care singurătatea provoacă efecte adverse asupra sănătății ”, au scris autorii. „Aceste informații ne-ar permite să ameliorăm mai bine singurătatea și daunele cauzate de aceasta, precum și să găsim modalități optime de a viza măsurile preventive.” Descoperirile au fost publicate în Psychiatry Research.

Un studiu major publicat în martie 2018 a sugerat că izolarea socială poate crește șansa de accident vascular cerebral cu 39% și moartea prematură cu 50%. Singurătatea poate crește riscul unui atac de cord cu peste 40%, au descoperit cercetătorii. Analiza s-a bazat pe evidența medicală a 480.000 de britanici -  cel mai mare studiu de acest gen.

Cei care aveau deja probleme cardiovasculare erau mult mai predispuși să moară devreme dacă erau izolați, sugerând importanța familiei și a prietenilor în sprijinirea recuperării. Echipa de cercetare, care a inclus academicieni britanici, a declarat că persoanele singure au avut o rată mai mare de boli cronice și fumat și au prezentat mai multe simptome de depresie.