Simulare care arată cum va fi sfârșitul civilizației. Un „război nuclear limitat” ar ucide 90 de milioane de oameni în câteva ore.

Simulare care arată cum va fi sfârșitul civilizației. Un „război nuclear limitat” ar ucide 90 de milioane de oameni în câteva ore.

Un „mic” război nuclear ar ucide sau răni peste 90 de milioane de oameni în doar câteva ore.

Concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Princeton, după simularea un schimb de arme nucleare „tactice” cu randament mic între Statele Unite și Rusia: un „mic” război nuclear ar ucide sau răni peste 90 de milioane de oameni în doar câteva ore.

Cercetătorii de la Princeton Science and Global Security, au lansat, pe 6 septembrie 2019, un videoclip cu această simulare, în care rachete minuscule care se îndreptau pe hărți continentale și cu explozii care șterg de pe fața pământului orașe și țări, pe măsură ce numărul victimelor crește. Videoclipul subliniază ceea ce experții avertizează de decenii. Nu poate exista cu adevărat un război nuclear „limitat”, pentru că în momentul în care se recurge la arme atomice rezulatul va fi catastrofal. Ducând chiar la sfârșitul civilizației.

”Acest proiect este motivat de necesitatea de a evidenția consecințele potențial catastrofale ale planurilor actuale ale unui război nuclear între SUA și Rusia”, explică echipa de la Princeton.

Autorii experimentului au creat această simulare pentru a descrie ceea ce se poate defini drept „un război plauzibil între Statele Unite și Rusia folosind poziții de forță ale capacităților nucleare, ținte și estimări ale victimelor. Estimările arată că vor exista peste 90 de milioane de morți și răniți doar în primele câteva ore ale conflictului”.

Simularea cercetătorilor de laa Princeton se bazează în parte pe NUKEMAP, un simulator online de atac atomic dezvoltat de istoricul Alex Wellerstein. „Trăim într-o lume în care problema armelor nucleare se află pe prima pagină a ziarelor și totuși majoritatea oamenilor are o foarte mică idee despre ceea ce poate face de fapt explozia unei arme nucleare”, a explicat Wellerstein.

Mai grav este că riscul războiului nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani, după ce Statele Unite și Rusia au abandonat tratatul New Start, privind controlul armelor nucleare, au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare și au extins circumstanțele în care ar putea folosi astfel de arme, adaugă cercetătorii.

Numărul armelor nucleare este în ușoară scădere în 2020, însă contextul internațional ar putea duce la o nouă cursă a înarmării, mai ales că cele nouă state care au în dotare arme nucleare continuă să își modernizeze armamentul nuclear, arată raportul pe 2020 al institutului suedez SIPRI.

Ne puteți urmări și pe Google News