Acest al doilea caz de vindecare apare la un deceniu distanță de primul. "Pacientul din Londra", nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature. În ambele cazuri pacienții au făcut transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV, mai indică sursele citate.

"Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că 'pacientul din Berlin' nu a fost o anomalie", a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV.

În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Față de anii 90, calitatea și durata vieții pacienților e net superioară. În lume se estimează că există apeoape 37 de milioane de persoane care sunt infectate cu HIV.

 

Te-ar putea interesa și: