Și demagogia trebuie să aibă limitele ei

Și demagogia trebuie să aibă limitele ei

Știam cu toții că în campania electorală promisiunile și politicile de stânga ocupă toate spațiile, iar dezbaterea reală rămâne în plan secund sau lipsește.

Dacă răsfoim programele partidelor mari PNL și PSD și mergem cu zece ani în urmă o să observăm, fără surprindere, că ele conțin aceleași obiective, aceleași probleme așteaptă rezolvare. În opinia unora e normal să promiți din patru în patru ani kilometri de autostradă și spitale regionale dacă nu le-ai făcut. Locurile de muncă (unii n-au modificat cifra USL de un million), debirocratizare, descentralizare, 6% pentru educație, depolitizarea instituțiilor publice, reducerea cheltuielilor, transparență, sunt temele cu care ne-am obișnuit și care o să țină agenda campaniei alături de tăierea tuturor taxelor și micșorarea spre zero a impozitelor.

 Astăzi  tehnicile de propaganda și manipulare au depășit cu mult bunul simț. Nu avem o minima moralia în politică, cum de altfel nu avem nici în zone cu credibilitate mai mare, iar consecințele sunt și grave și triste. Astăzi reprezentanții partidelor înventează taxe după care ies la televizor și spun în “prime time news” că propun tăierea respectivelor taxe cu mult zgomot. Alte exemple le voi relua cu altă ocazie. Astăzi vreau să mă opresc la cea mai ordinară propaganda a PNL și PSD.

În ultimul timp a apărut în spațiul public dezbaterea privind legislația ce ține de recunoașterea căsătoriilor între personae de același sex. De asemenea a apărut la Curtea Constituțională recunoașterea relațiilor acestor persoane, ele având deja recunoaștere în altă țară. Între timp a apărut cererea mai multor cetățeni care doresc ca instituția căsătoriei să recunoască doar oficializarea relației între bărbat și femeie. Până aici totul este în regulă. Cetățeni, unii puțini, considerați minorități, alții foarte mulți, trei milioane în cazul Coaliției pentru familie, își cer drepturile sau doresc aprobarea unei legi în sensul celor prezentate. Văzând impactul și socotind că e loc de beneficii electorale, cele două formațiuni, PNL și PSD, au început să încalece toată dezbaterea și mai mult au început să se erijeze în inițiatorii unui referendum în regim de urgență.  Cele două partide cer foarte vocal modificarea Constituției pentru definirea familiei tradiționale. Nu ar fi o problemă dacă te alături unui grup de susținători, dar să încerci să preiei din mers problema ca și cum ai fi inițiator e cam mult. PNL a votat luni ratificarea unui protocol cu Coaliția pentru Familie prin care vor susține organizarea referendumului de revizuire a Constituției în privința definirii familiei. De asemenea liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că referendumul ar trebui organizat în primavara anului viitor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce nu s-a spus până acum?

Totuși e de neacceptat  ipocrizia și minciuna în formă continuată, zilnic, pe toate canalele și pe față. În Parlamentul European în ultimii ani au fost aduse în dezbatere și ulterior aprobate o serie de propuneri sensibile cu consecințe importante pentru viitor. „ESTRELA”, „LUNACEK” şi „ZUBER” sunt trei rapoarte votate de europarlamentarii PSD şi PNL în Parlamentul European, în acord cu grupurile parlamentare din care fac parte socialiştii şi liberalii. Ce conțin rapoartele? Documentele prevăd în esenţă: recunoaşterea căsătoriilor homosexuale în toate ţările din UE; introducerea obligatorie a educaţiei pro-homosexuale în şcoli încă din primele clase, fără a se cere acordul părinţilor; diferenţele dintre sexe (bărbat sau femeie) vor fi înlocuite în educaţia şcolarilor de conceptul „persoane fără sex”; desfiinţarea autorităţii parentale; avort şi contracepţie gratuite pentru adolescenţi, fără ştirea şi acordul părinţilor; avortul şi contracepţia, precum şi operaţiile de schimbare de sex, vor fi asigurate din bani publici; legalizarea reproducerii asistate pentru lesbiene; legitimarea relaţiilor sexuale dintre adulţi şi copii. Inițiatorii acestor legi sunt reprezentanta partidului communist din Portugalia, Cristina Zuber. Tot din Portugalia este socialista Edite Estrela și austriaca Ulrike Lunacek din partea verzilor.

Aceste rapoarte au devenit rezoluții obligatorii de aplicat în toate ţările membre UE. Singurii care au făcut opoziție au fost reprezentanții EPP. Sigur că între timp și domnul Bușoi a devenit popular (cu acte, nu altfel) dar de votat a votat și ultimul raport privind aprobarea căsătoriilor pentru persoanele de același sex.

 

Cum este posibil să te dai apărătorul familiei tradiționale în condițiile în care reprezentanții tăi cei mai de seamă, votează voios tocmai împotriva acestui deziderat. Cum poți tu președinte de partid să faci turul televiziunilor ca apărător al familiei tradiționale dar să le promiți socialiștilor europeni votul tău pentru toate inițiativele progresist-socialist-liberale. Care este de fapt politica acestor oameni? În fapt nu susțin nimic și nu-și asumă nimic.

E aproape imposibil ca România să meargă înainte când reprezentanții majorității cetățenilor nu au capacitatea de a asuma un proiect de țară. Astăzi dacă cine spune că va tripla pensiile sau că va scădea toate impozitele nu este contrazis. Nu se pot construi proiecte de țară decât dacă se separă adevărul de neadevăr, dreptatea de nedreptate și implicarea reală de mimarea interesului public. În mod curajos e esențial să susținem ce credem și să acceptăm  alte puncte de vedere dacă sunt mai bune. De ce ar fi așa de complicat?