Maria Sharapova, locul 146 WTA, (30 de ani) continuă să-și caute forma dinaintea suspendării. Rusoaica n-a impresionat cu nimic de la revenire și a călcat strâmb și la US Open. La New York, la primul turneu de Mare Șlem la care a luat startul în 2017, rusoaica a ajuns până în optimile de finală. Fază în care a fost eliminată de letona Anastasija Sevastova (17 WTA).

Letona a revenit de la 0-1 la seturi

A fost un meci care a evidențiat forma slabă a rusoaicei, vulnerabilă în multe momente. Maria s-a impus în primul set, scor 7-6, dar adversara ei a avut meritul de-a rezista psihic și fizic. Anastasija și-a adjudecat cel de-al doile act, 6-4, iar în decisiv a triumfat cu 6-2! Letona a arătat astfel că Sharapova nu mai este nici pe departe adversara ce părea invincibilă în urmă cu 3-4 ani. În primul tur, rusoaica o eliminase pe Simona Halep, scor 6-4, 4-6, 6-3. Deținătoare a cinci tiluri de Mare Șlem, „Masha” a revenit în joc în luna aprilie, la Stuttgart, și a ajuns până în semifinale. Însă, Kristina Mladenovici (Franța) i-a blocat drumul către finală, după ce s-a impus cu 6-3, 5-7, 4-6.

Abandon la Roma și Stanford

A urmat turneul de la Madrid, acolo unde Simona Halep a pus mâna pe trofeu, iar Sharapova a fost eliminată în turul al doilea, de daneza Eugenie Bouchard, scor 5-7, 6-2, 4-6. Nici la Roma, Maria n-a avut mai mult suces și a cedat în turul al 2-lea, în fața croatei Mirjana Lucici-Baroni, acuzând dureri la coapsă. Sharapova a abandonat la scorul de 4-6, 6-3, 2-1. Că rusoaica nu este în apele ei a demonstrat-o și turneul de la Stanford, acolo unde n-a mai disputat confruntarea cu ucraineanca Lesia Tsurenko, din turul al 2-lea, pentru că a simțit dureri la mâna stângă. 

E din nou vid de putere în tenisul mondial

Garbine Muguruza (locul 3 WTA) a fost eliminată și ea, suprinzător, în „optimile” US Open. Iberica a cedat în fața cehoaicei Karolina Pliskova (14 WTA), scor 6-7(3), 3-6, după o oră și 49 de minute de joc.

Astfel, Muguruza riscă să nu mai ajungă pe prima poziție a ierarhiei mondiale, în cazul în care actualul lider, Karolina Pliskova, ajunge în ultimul act al turneului de la New York sau dacă ucraineanca Elina Svitolina se califică în semifinale. După ce Serena Williams s-a retras din circuit, niciuna dintre tenismene n-a reușit să-și revendice indubitabil poziția de „șefă”. Nemțoaica Angelique Kerber a fost lideră până în iulie, atunci când a pierdut poziția în favoarea Karolinei Pliskova, fără ca sportiva din Cehia să fi câștigat vreun titlu de Mare Șlem.