Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu au voie să facă credincioșii

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu au voie să facă credincioșiiSfinţii Împărați Constantin și Elena. Sursa foto: arhiva EVZ

Sfinții Constantin și Elena sunt cinstiți pe data de 21 mai, în fiecare an. Aproape 1,75 milioane de români care poartă aceste nume își sărbătoresc onomastica. În această zi, credincioșii pot să respecte o serie de tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Credincioșii trebuie să petreacă această zi în liniște și rugăciune. Nu este indicat să se muncească de Sfinții Împărați Constantin și Elena, fiind considerat un mare păcat. Tradiția spune că femeile nu trebuie să se apuce de treburi gospodărești precum: spălatul rufelor, cusutul, țesutul ,gătitul mâncărurilor complexe, curățenia generală a casei și altele.

O altă tradiție spune că încăperile din case trebuie stropite cu aghiasmă pentru a alunga duhurile necurate. Familiile pot aprinde un foc mare în curte pentru a apăra gospodăria de forțele răului.

Sfinții Constantin și Elena

Sfinții Constantin și Elena. Sursa foto Arhiva EVZ

Pentru sporul casei și liniște în familie, femeile așează în vaze câte 3 bujori îmbobociți sau flori de lămâiță, pe mai multe mese din gospodărie. Acestea pot duce aceste flori la biserică, împreună cu alte preparate.

Ce nu au voie să facă credincioșii

Săpatul sau culesul sunt interzise. Se spune că agricultorii trebuie să evite să-și muncească pământul în această zi. Păsările ar putea să le distrugă apoi recoltele. Cei care au podgorii nu muncesc pentru că graurii le vor mânca strugurii atunci când vița va da roade.

Nu este bine să muncești ogoarele pentru că recoltele pot să fie mâncate de păsări. Câmpurile trebuie să fie lăsate să se odihnească de Sfinții Constantin și Elena.

Gospodarii trebuie să semene porumbul, meiul și ovăzul până pe 21 mai. Tradiția spune că tot ce se seamănă după această dată se va usca. În această zi, păstorii trebuie să își aleagă baciul și să stabilească amplasarea stânelor. Se va decide cine va fi ciobanul responsabil de îngrijirea turmelor de oi.

Rugăciune

Rugăciune.Sursa foto: Dreamstime.com

Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena

„Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maică Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru această cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la Preacurata Lui Maica și Pururea Fecioara Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.