Sfinții Împărați Constantin și Elena. De ce sunt considerați apărătorii creștinismului

Sfinții Împărați Constantin și Elena. De ce sunt considerați apărătorii creștinismului Sfinţii Împărați Constantin și Elena. Sursa foto: arhiva EVZ

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 21 mai. Sunt cunoscuți în istorie pentru rolul lor important în creștinism. Peste 1.7 milioane de români își aniversează onomastica duminică.

În calendarul creștin ortodox pe data de 21 mai sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena, cunoscuți în istorie pentru rolul lor important în creștinism. Împăratul Constantin a fost cel care a emis Edictul de la Milano în anul 213, act prin care s-a garantat libertatea religioasă pentru creștini. De asemenea, prin acest act s-a recunoscut creștinismul ca religie oficială în Imperiul Roman.

Creștinii erau persecutați, bunurile lor erau confiscate și mulți dintre ei erau omorâți dacă își recunoșteau credința în Hristos îniante ca Edictul de la Milano să fie emis. Sfântul Constatin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. El s-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissu, orașul Nis de astăzi. Constantin a fost proclamat împărat, după ce tatăl său a murit. Fiul Elenei a intrat în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, deoarece acesta voia să ocupe funcția pe care a moștenit-o Constantim.

Sfinții Împărați Constantin și Elena au rămas în istoria creștinismului

Mama Împăratului Constantin, Elena, este cunoscută pentru acțiunile pe care le-a făcut de-a lungul vieții sale. Ea a fost cea care a găsit Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în Ierusalim. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt considerați doi dintre cei mai importanți apărători ai creștinismului. Elena este venerată pentru că s-a convertit la creștinism, dar și pentru că a avut o contribuție majoră la promovarea și protejarea creștinismului. Mama Împăratului Constantin a construit mai multe biserici în Ierusalim, potrivit Crestinortodox.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toți creștinii pot să rostească duminică, 21 mai, o rugăciune pentru Sfinții Împărați Constantin și Elena. „Sfinților Împărați Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră şi folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi şi ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toți să ne întărească în credința, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.