Sfântul României, batjocorit de o ziaristă. Replica dură a unui preot: „Sfântul Ștefan Cel Mare si Sfânt nu e Casanova!”
- Iuliu Vlădescu
- 11 octombrie 2020, 12:07
Unul dintre cei mai cunoscuți preoți din România ia atitudine: „Nu, Sfântul Ștefan Cel Mare si Sfânt nu este nici Casanova si nici nu poate fi comparat cu Boris Johnson!!! Vorbim despre un Sfânt”
Părintele Vasile Ioana, unul dintre cei mai cunoscuți preoți din București și din România, protestează pe pagina sa de Facebook împotriva folosirii nepotrivite a imaginii lui Ștefan cel Mare, considerat Sfânt de Biserica Ortodoxă Română.
„Nu, Sfântul Ștefan Cel Mare si Sfânt nu este nici Casanova si nici nu poate fi comparat cu Boris Johnson!!!”, arată cu indignare Părintele Vasile.
„O cunoscută ziaristă din lumea occidentală - Tessa Dunlop, prezintă o înfățișare inedită a eroului Moldovei noastre! E minunat faptul că proiectul Romanian Cultural Institute in London isi propune să aducă in fața publicului britanic chipul voievodului nostru.
Însă nu oricum!!! Vorbim despre un reper!
Vorbim despre un Sfânt!”
Povestea filmului
Vineri, 9 octombrie, ICR Londra a publicat pe pagina sa de Facebook un prim episod dintr-o serie de minidocumentare, cu scopul de a promova România într-o manieră inovatoare și pentru a face cunoscute publicului internațional personalități românești cu destine remarcabile.
Primul episod al seriei îl are ca erou pe Ștefan cel Mare, pe care prezentatoarea seriei, istoricul și realizatorul de televiziune britanic Tessa Dunlop îl prezintă într-o manieră inedită, arătând că acesta avea "o reputație cu doamnele și mai mulți copii din flori decât Boris Johnson, un Casanova român care a fost căsătorit de cel puțin 3 ori".
„Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică. Pasionată de România și specialistă în relațiile româno-britanice ale începutului de secol XX, Tessa vorbește românește și este autoarea lucrărilor „The Bletchley Girls” și „The Century Girls” și câștigătoare a numeroase premii pentru producția BBC „Coast”.
A venit pentru prima dată în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat și acum are propria sa familie română. Este considerată o adevărată ambasadoare informală a României. Tessa Dunlop: „A fost o plăcere enormă pentru mine să prezint evenimente și personalități istorice ale unei țări care este atât de des înțeleasă greșit în Vest. Sper că aceste filmulețe vor oferi povestea și particularitățile unui popor remarcabil”
Seria „Who is Romania“ este produsă de Storytailors, casă de producție internațională fondată de un român, care acoperă peste 40 de țări. Seria beneficiază de suportul Institutului Cultural Român şi de o serie de contribuţii constând în materiale de arhivă din partea unor instituţii precum Centrul Naţional al Cinematografiei sau MNIR.
Iată și filmul care a stârnit indignarea părintelui Vasile Ioana: