Regimul Erdogan continuă presiunile pentru a transforma basilica Sfânta Sofia, unul dintre simbolurile creștinismului, în moschee.
Pe 13 mai, în Vinerea Mare, când creștinii îl prohodesc pe Hristos, la ora 4 dimineața, o mulțime de turci s-au înghesuit în fața Hagiei Sophia (Sfânta Sofia), strigând „rupeți lanțurile, lăsați-ne să intrăm!” Aceștia, aparținând asociației Tineretul Anatoliei (AGD) cer revenirea la statutul basilicii de dinainte de Mustafa Kemal Atatürk, liderul care a adus modernitatea îm Turcia.
La venirea sa la putere, Atatürk a decis restaurarea Sfintei Sofia, pe care musulmanii doreau să o dinamiteze. Conducerea lucrărilor a fost încredințată în 1931 Institutului Bizantin din America. În 1934, „dezafecta” lăcașul de cult, hotărând să îl „ofere umanității”: dă jos panourile ce purtau numele lui Allah, Mahomed și ale califilor.
Sfânta Sofia devenea muzeu.
Însă musulmanii, deși au chiar în fața Sfintei Sofia marea Moschee Albastră, nu s-au împăcat cu acest simbol al creștinătății.
În 2013, guvernul Erdogan a afirmat că studiază chestiunea re-transformării Sfintei Sofia în moschee.
La momentul respectiv, ministrul grec de Externe a reacționat astfel: „obsesia sectarismului, a practicării riturilor musulmane într-un monument de patrimoniu cultural mondial este de neînțeles și arată lipsa de respect și de legătură cu realitatea”.
Sfânta Sofia face parte din Patrimoniul mondial UNESCO, ceea ce, teoretic, o protejează.
Rugăciunea colectivă din Vinerea Mare, de la Sfânta Sofia, nu a fost doar o acțiune izolată a unui ONG oarecare. La eveniment, alături de câteva mii de turci, a participat însuși președintele Erdogan, care s-a rugat ostentativ în Sfânta Sofia alături de mai mulți imami.
Erdogan afirmă că este de acord cu un așa-zis studiu al „savanților musulmani” care declară că „semnătura lui Atatürk de pe documentul care transformă basilica în muzeu este un fals”.
La încheiera construcției Sfintei Sofia, în 537, vâzându-i splendoarea, ctitorul său, împăratul Iustinian cel Mare, ar fi exclamat: „Te-am depășit, Solomoane!”, aluzie la templul din Ierusalim.
Ultima liturghie a avut loc în Sfânta Sofia pe 29 mai 1453.