Sevrajul de cafea. Puțini știu care sunt simptomele, dar riscurile sunt mari
- Emma Cristescu
- 24 februarie 2023, 10:26
Cercetătorii au dezvăluit care sunt simptomele sevrajului de cafea și cum putem scăpa de ele. Multe persoane s-au confruntat cu această problemă, dar puțini au știu cu adevărat despre ce este vorba.
Cercetătorii au descoperit cum poate fi ameliorat sevrajul de cafea. Potrivit unui studiu, o ceașcă de cafea decofeinizată de înaltă calitate i-a scăpat pe oameni de simptomele sevrajului de cofeină. Experții s-au folosit de efectul placebo.
Un placebo este o substanță fără efect terapeutic, adesea administrată unor participanți la un studiu controlat în care se studiază medicamente. Alți participanți primesc medicamentul efectiv testat. În alte studii, efectul placebo apare și la participanții care primesc placebo „deschis” – adică li s-a spus că primesc un placebo.
Cercetătorii au aflat și cum îi pot scăpa pe oameni de dependența de cafea, dar și de sevraj. Potrivit companiei de cercetare de piață DriveResearch, trei din patru americani beau cafea zilnic, iar 49% beau trei până la cinci cești pe zi. Cafea are și beneficii, poate reduce riscul de diabet de tip 2, insuficiență cardiacă, cancer de colon, boala Parkinson și boala Alzheimer, dar poate fi și periculoasă.
Simptomele sevrajului de cafea
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă să nu consumați mai mult de 400 de miligrame de cofeină zilnic pentru a nu avea sevraj. Simptomele sevrajului de cafea sunt:
dureri de cap, oboseală, somnolență,
iritabilitate, depresie, lipsă de concentrare, greață, dureri sau rigiditate musculară.
Cercetătorii au mai declarat că aceste simptome au fost reduse sau atenuate cu ajutorul cafelei decofeinizate. „O ceașcă convingătoare de cafea decofeinizată are puterea de a reduce foarte mult simptomele de sevraj atunci când persoana care o bea nu știe că este decaf”, spune autorul principal al studiului, dr. Llew Mills, pentru University of Sydney News. „Dar studiul nostru sugerează că, chiar dacă sunt conștienți că este decofeinizată, simptomele sevrajului tot se reduc.” Pentru studiu, cercetătorii au folosit un brand american numit Major Dickason’s. „În ciuda faptului că oamenii din Sydney erau împătimiți ai cafelei, participanții noștri au fost destul de ușor de păcălit”, a spus dr. Mills.
Efectul placebo
Medicii au explicat și care este legătura dintre efectul placebo și dintre sevrajul de cafea.
„Mecanismul placebo deschis implică probabil ca organismul să reacționeze automat și inconștient la ritualul întruchipat al consumului de cafea, care face ca sistemul nervos central – la unii oameni uneori – să răspundă cu reduceri similare ale simptomelor, ca și cum ar fi luam o ceașcă adevărată de cafea.”
„Acest proces în neuroștiință”, a spus dr. Kaptchuk, „se numește „codificarea predicțiilor” (numit și „creierul bayesian”) și este recunoscut ca fiind esențial pentru formarea simptomelor”, potrivit Doctorulzilei.