Sevil Shhaideh: „Din păcate, CRIPTELE NU sunt ELIGIBILE în Programul Naţional de Dezvoltare Locală!”
- Razvan Gheorghe
- 14 martie 2017, 20:07
Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că au fost depuse 5.100 de proiecte pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar după expirarea termenului de depunere, acestea vor fi analizate din perspectiva eligibilităţii, urmând a fi respinse cele care nu îndeplinesc criteriile programului, cum ar fi unul depus de o primărie pentru reabilitarea unui cimitir.
"Prioritatea numărul unu, încă de la preluarea mandatului, sunt fondurile europene şi programele de dezvoltare. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, până ieri au fost depuse 5.100 de proiecte, în valoare totală de peste 28 de miliarde de lei. După 17 martie vom şti numărul total al proiectelor depuse", a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.
Conform sursei citate, după perioada de depunere, solicitările vor fi analizate din perspectiva eligibilităţii. Având în vedere valoarea cererilor de finanţare prin PNDL, etapa a doua, dacă suma proiectelor depuse va depăşi suma alocată, respectiv, 30 miliarde de lei, pentru repartizarea fondurilor, vor fi aplicate criteriile din legislaţia care reglementează programul, respectiv Hotărârea de Guvern 624 din 2015.
"Nu vom finanţa proiectele care nu se încadrează în program, cum ar fi de exemplu, o criptă. Nu este un caz din Iaşi. E de undeva din ţară unde se dorea reabilitarea şi organizarea unui cimitir. Unul din obiective era partea de criptă. Din păcate pentru acea primărie, nu este eligibil în Programul Naţional de Dezvoltare Locală", a declarat jurnaliştilor Sevil Shhaideh.
Ministrul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a aflat marţi la Iaşi pentru a discuta cu primarii din judeţ. În cadrul întrunirii, vicepremierul a spus edililor ieşeni că toate investiţiile începute în perioada 2009-2012 au primit finanţare prin program, pentru a putea fi finalizate, prioritare fiind proiectele de dezvoltare şi modernizare locală.
"Şi pe programele europene am avansat. De la începutul anului şi până astăzi, în mai puţin de trei luni de mandat, am lansat în consultare cinci ghiduri specifice pe POR şi patru apeluri de proiecte, am făcut o modificare la ghidul general şi mai avem în pregătire alte lansări. Ţinta este ca în acest an să deschidem apeluri de proiecte pe toate axele programelor operaţionale. Indiferent de stadiul în care am preluat domeniul, avansăm cât de rapid se poate cu programele europene pe care le gestionăm în calitate de autoritate de management", a spus primarilor vicepremierul Sevil Shhaideh.
Conform acesteia, o altă noutate pe zona de fonduri europene o reprezintă aprobarea, de către Comisia Europeană (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finanţat prin Programul Operaţional România - Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranţă a populaţiei şi a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătăţirea instruirii comune şi a acţiunilor de cooperare în managementul situaţiilor de urgenţă.
Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro şi va fi derulat în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare, Botoşani, Tulcea din România şi oblasturile Cernăuţi şi Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Bucovina' al judeţului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Cernăuţi şi Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). În următoarea perioadă, liderul şi partenerii săi vor dezvolta cererea de finanţare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârşitul anului 2017, documentaţia integrală va fi transmisă CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului să fie demarată în prima parte a anului 2018.
Vicepremierul Shhaideh a vorbit cu participanţii la discuţii şi despre proiectele locale: viitorul spital regional din Iaşi, pentru care sunt disponibile fonduri prin Programul Operaţional Regional 204-2020, şi consolidarea uneia dintre clădirile Spitalului de Pneumoftiziolgie.
"În prezent, se lucrează împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii la elaborarea documentaţiei necesare pentru accesarea fondurilor pentru spitalul regional. Pentru spitalul de pneumonie din Iaşi, este luată în calcul varianta consolidării, cu condiţia ca autorităţile locale să pună la punct un plan de măsuri pentru relocarea pacienţilor în momentul alocării de fonduri pentru modernizare", a spus vicepremierul primarilor ieşeni, potrivit Agerpres.
Întâlnirea de marţi de la Iaşi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în judeţe, organizate în ultima lună, ca răspuns la invitaţia autorităţilor publice locale. Discuţiile au ca obiectiv să asigure o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, să intensifice dialogul şi colaborarea între nivelurile central şi local din sistemul public.