Sesizarea lui Ciolacu la CCR: „Întreaga procedură de învestire a Guvernului este blocată”
- Mihnea Talau
- 10 februarie 2020, 09:15
Avocatul Toni Neacșu, fost membru al CSM, a reacționat după declarația președintelui inetrimar al PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căreia luni va depune la CCR o sesizare privind numirea lui Ludovic Orban ca premier.
Neacșu a comentat pe o rețea de socializare care este în opinia sa punctul de vedere la demersul liderului PSD și repercursiunile care pot deriva din acesta.
„După sesizarea Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președintele României, determinat de desemnarea drept candidat pentru funcția de prim ministru a d-lui Ludovic Orban (prin Decretul nr. 82/6.02.2020), întreaga procedură de învestire a Guvernului este blocată.
Printr-o astfel de cerere se invocă crearea unui blocaj instituțional, respectiv imposibilitatea supunerii votului de învestitură a unui candidat desemnat nu pentru a forma un Guvern ci doar pentru a fi respins, situație neprevăzută de Constituție, care face referire doar doar la o desemnare făcută cu bună credință, în vederea rezolvării crizei guvernamentale și a învestirii unui nou Guvern, iar nu a agravării ei și a provocării unei crize constituționale, cum este dizolvarea Parlamentului.
Singura autoritate cu competență în rezolvarea acestui grav blocaj instituțional este Curtea Constituțională, care va trebui să arate și calea de depășire a acestuia, respectiv atitudinea corectă constituțională pe care trebuie s-o aibă Președintele României și Parlamentul României.
Desemnarea unui fals candidat pentru funcția de prim-ministru fiind actul juridic prin care se invocă crearea unui blocaj și conflict juridic de natură constituțională, părțile implicate în conflict au obligația să aștepte soluționarea lui de către singurul interpret oficial al Constituției, Curtea Constituțională. Potrivit Constituției (art. 103 alin. 2) premierul desemnat cere Parlamentului "votul de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului", adică să fie învestit un nou Guvern, iar nu "votul de neîncredere", respectiv să fie respinsă învestirea unui nou Guvern.
O astfel de situație nu este reglementată în Constituție și Curtea Constituțională trebuie să lămurească dacă este un comportament democratic, permis de Constituție, ori dimpotrivă, nu, așa cum mulți constituționaliști bănuim.
Până ce Curtea Constituțională nu se va pronunța Parlamentul nu poate programa un vot asupra învestiturii Guvernului desemnat, pentru că dacă ar face-o s-ar substitui abuziv singurei autorități constituționale care poate rezolva conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Parlament”, a scris Toni Necșu pe pagina sa de Facebook.